Kamala Harris želi zabraniti jurišne puške u SAD-u. "Pištolj je nešto drugo"

Foto: EPA

Američka potpredsjednica i demokratska predsjednička kandidatkinja dala je intervju za ABC radio u kojem je govorila o svojoj kampanji.

Harris je ovaj tjedan imala sučeljavanje sa svojim protukandidatom, bivšim republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom, gdje je po mišljenju većine analitičara ostavila bolji dojam. Harris zasad vodi i u anketama, iako su razlike premale da bi se mogle uzimati sa sigurnošću.

Harris je upitana kako planira sniziti cijene za američke građane. Inflacija se smanjuje otkako je skočila na početku Bidenove administracije na najvišu razinu u 40 godina, iako je nezaposlenost pala na povijesno niske razine.

Harris: Jurišne puške treba zabraniti

Rekla je da bi vlasnicima malih tvrtki dala poreznu olakšicu od 50.000 dolara za pokretanje svog poduzeća i predujam od 25.000 dolara za one koji prvi put kupuju stan. Nije pojasnila koja bi bila cijena plana za proračun i tko bi se mogao prijaviti za korištenje tih mjera, prenosi BBC.

Harris je prošlog mjeseca predložila "prvu federalnu zabranu dizanja cijena hrane", iako tu ideju nije spomenula u intervjuu. Taj potez je izazvao kritike nekih ekonomista i poslovnih skupina, a Trump ga je usporedio s kontrolom cijena u sovjetskom stilu.

Harris je također rekla da podržava ustavno pravo na nošenje oružja, ali želi da se poluautomatsko oružje zabrani. "Čvrsto osjećam da je u skladu s Drugim amandmanom i pravom na posjedovanje oružja također reći da nam treba zabrana jurišnog oružja", rekla je. "To je doslovno oruđe rata", dodala je.

Harris je zatim kritizirala Trumpa, rekavši da američki narod treba nekoga tko će ujediniti zemlju, za razliku od njega za kojeg je rekla da Amerikance "pokušava natjerati da upiru prstom jedni u druge".

Harris je također ponovila tvrdnju iz debate kako ona nije Joe Biden, već da je samostalna političarka sa svojom vizijom zemlje. Podsjetimo, Kamala Harris je postala kandidatkinja Demokratske stranke nakon što se u srpnju Biden povukao iz utrke nakon kritika o lošem mentalnom stanju i nesposobnosti da obavlja svoju funkciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.