Kanadska vojska nabavila nove vreće za spavanje pa shvatila da nisu dobre za zimu

Foto: Profimedia

Kanadska vojska priznala je da nove vreće za spavanje izdane vojnicima prošle godine nisu bile prilagođene "tipičnim kanadskim zimskim uvjetima". Prema kratkoj bilješci koju je dobio CBC, vojska je izdala nove vreće za spavanje u jesen prošle godine u Alberti, gdje se nekoliko stotina vojnika pripremalo za zajedničku kanadsko-američku vježbu na Aljasci.

Vojnici koji su koristili vreće navodno su uočili "nekoliko kritičnih problema povezanih s nedostatkom topline", prema bilješci od 5. prosinca prošle godine. Na temperaturama u rasponu od 5 do -20 Celzijevih stupnjeva, vojnici su se požalili da im je hladno u vrećama za spavanje preko noći. 

Službenik koji je napisao bilješku zaključio je da su vreće "prikladnije za korištenje u vremenskim uvjetima koji su karakteristični za kasno proljeće ili ranu jesen". Preporučeno je da se vojnicima dostave neke od originalnih vojnih arktičkih vreća za spavanje, koje su prvi put nabavljene 1965.

Kupit će se nove vreće

Ministarstvo obrane potrošilo je više od 34.8 milijuna kanadskih dolara (23 milijuna eura) na nove vreće za spavanje koje su zamijenile one originalne arktičke vreće. 

Iz Ministarstva su odbili odgovoriti kakva su ispitivanja na hladnom vremenu obavljena, naglasivši samo kako su vreće "odabrane nakon rigoroznog natjecateljskog procesa" i da su "tehnički zahtjevi korišteni za odabir uključivali izolacijsku vrijednost, težinu vreća i volumen pakiranja”.

Dodano je da se još uvijek smatra nove vreće prikladnima za većinu namjena, ali se ipak namjeravaju kupiti nove vreće za spavanje koje su prilagođene za zimu na dalekom sjeveru i Arktiku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.