Kim Jong-un je očito živ i zdrav. Zašto su CNN i ostali mediji javljali da umire?

Foto: EPA

ČINI se da je Kim Jong-un živ, a čini se i da je nakon svih špekulacija zdrav. Sjevernokorejski diktator vidi se na fotografiji koju je izdala država prošlog tjedna kako reže vrpcu na novoj tvornici gnojiva izvan Pjongjanga. Kako piše Washington Post, nije se činio nimalo mrtvim.

Razvoj događaja bio je pomalo neugodan za CNN i neke druge medijske kuće diljem svijeta, ali i za brojne obavještajne službe koje su provele posljednje tjedne istražujući zdravstveno stanje Kim Jong-una. 

Prema pričama inače pouzdanih medijskih kuća, Kim Jong-un je umro. Pisali su da je bio u velikoj opasnosti nakon operacije koja je pošla po zlu. Drugi su, pak, javljali da je u komi i da nema moždane aktivnosti.

No sada se čini da ništa od toga nije istina.

Što je istina?

Iako je teško išta tvrditi kada se radi o Sjevernoj Koreji, fotografije iz nove tvornice sugeriraju da su informacije prošlih tjedana bile dezinformacije, polovične špekulacije ili čista nagađanja. 

Čini se da je sve počelo kad je website iz Južne Koreje priznao da je pogrešno preveo jednog anonimnog izvora koji je govorio o zdravlju Kim Jong-una. 

Prva priča o navodnim zdravstvenim problemima Kim Jong-una objavljena je na internetskoj stranici Daily NK, koji objavljuje vijesti, tračeve i glasine o Sjevernoj Koreji. 

Daily NK je 20. travnja objavio da se Kim Jong-un oporavlja od kardiovaskularnog zahvata koji je navodno bio rezultat pušenja, pretilosti i umora. Taj je portal tada naveo da je u stabilnom stanju. 

No Rober Lauler, urednik izdanja na engleskom jeziku Daily NK, rekao je da je engleski prijevod kardiovaskularnog zahvata loše preveden s korejskog kao operacija srca, što je puno ozbiljniji izraz od onoga koji je bio u originalnim izvještajima.

Daily NK je u međuvremenu svoju priču na engleskom ispravio tako da sada stoji "kardiovaskularni zahvat", a ne "operacija". 

Kako je sve teklo?

Bilo je nekih priča koje su govorile o zabrinutosti za Kima i njegovo zdravlje, javljalo se da Kim nije viđen u javnosti od 11. travnja i da se nije pojavio 15. travnja na važnoj obljetnici, rođendanu Kim Il Sunga, osnivača Sjeverne Koreje, “vječnog predsjednika” i djeda Kim Jong-una.

Dužnosnici Južne Koreje umanjivali su priču u NK Dailyju rekavši da nema neobičnih aktivnosti u Pjongjangu, da nije bilo nikakvog kretanja vojske, rasta u komunikacijama, sviranja pogrebne glazbe - što bi sve značilo da se nešto dogodilo 36-godišnjem Kimu. 

Ipak, potraga za informacijama na međunarodnoj razini je počela. 

Priče CNN-a i TMZ-a

21. travnja CNN je objavio da SAD prati obavještajne informacije da je Kim Jong-un u teškom stanju nakon operacije. Priča je citirala više američkih dužnosnika s direktnim znanjem i drugim izvorima upoznatim s informacijama. Jedan je obavještajac rekao da je zabrinutost za Kimovo zdravlje opravdana, ali da tek treba provjeriti koliko je sve opasno.

Glasnogovornik CNN-a je ostao pri priči rekavši kako je bila izravna. Autor priče Jim Sciutto je odbio komentirati. Tada je priča eksplodirala. CNN-ov članak je pokrenuo međunarodnu igru trača, piše Washington Post i dodaje da se pojavljivalo sve više priča o Kim Jong-unu.

TMZ je u jednom trenutku na Twitteru objavio kako je Kim Jong-un mrtav uz dodatak “breaking news”. Dodali su i riječ “reportedly” u priču i naslov. MSNBC je na Twitteru javio da je Kim ostao bez moždane aktivnosti pozivajući se na dva američka dužnosnika, iako su se kasnije ispričali za tvit. Pričalo se i da je Kim u komi ili da su ga ubili njegovi čuvari. 

Trump i Twitter

Uskoro je Twitterom počeo trendati hešteg KIMJONGUNISDEAD.

Nesigurnost oko ovih informacija potaknula je i priče o njegovom nasljedniku, odnosno nasljednici Kim Yo Jong. Daily Beast je tvrdio da će ga ona naslijediti.

U sve se uključio i Trump, koji je ponudio još nedorečenosti. Rekao je na brifingu 23. travnja da je CNN-ova priča netočna, ali nije znao pojasniti što je točno u njoj netočno. Dodao je rečenicu koja je pokazala da ni on sam ne zna o čemu govori.

“Imam dobar odnos s Kim Jong-unom i nadam se da je ok”, rekao je tada Trump. Par dana kasnije je naveo da ima dobru predstavu o Kimovom zdravlju, ali da sada o tome ne može govoriti. 

I tako svijet nije znao ima li Sjeverna Koreja, država s nuklearnim oružjem, novog vođu ili će početi borba za vlast. 

Na sva pitanja je odgovoreno u subotu, kada je Sjeverna Koreja objavila fotografiju Kim Jong-una. 

Što kažu stručnjaci o Sjevernoj Koreji?

Stručnjaci u Sjevernoj Koreji sada imaju nekoliko poruka za američke medije, a Washington post je prenio što pišu.

  • Ne vjeruj, provjeri. “Dok je teško znati čak i u najboljim slučajevima što se događa u Sjevernoj Koreji, glasine o Kimu su se pojavile u posebno vrijeme, dok se zemlja još više zatvara u borbi s koronavirusom. Jean H. Lee, direktor korejskog programa u Wilson centru u Washingtonu i bivši direktor ureda AP-a u Pjongjangu, kaže da su upravo zato mediji trebali biti još oprezniji. “Nikad nisam došao do priče dok je nisam sam provjerio. Postoji uzorak u sjevernokorejskim medijima, a to je da su netočne informacije. Uvijek sam bio oprezan da ne širim informacije koje nisu provjerene”, rekao je Lee.
  • "Obavještajne službe nisu toliko obavještajne”, rekao je Jung H. Park, suradnik na Brookings Institutu u Washingtonu. Rekao je i da je upitno bi li se priča uhvatila da neimenovani američki izvor nije dao informacije CNN-u i MSNBC-u. Park kaže da je najteže dobiti uvid u Kimovo zdravlje zbog kontraobavještajnih praksi te zemlje. On je ujedno i bivši analitičar CIA-e. “Teško je općenito dobiti pristup nečemu osjetljivom kao što je zdravlje vladara u Sjevernoj Koreji i drugdje”, rekao je i dodao kako bi bilo razumnije od zapadnih službi da uopće nisu pustile te informacije.
  • Trump nije pomogao. “Način na koji Trump daje informacije rijetko pomaže da se stvari razjasne i da se situacija smiri”, rekla je Jenny Town iz Stimons centra u Washingtonu i zamjenica direktora portala koji analizira Sjevernu Koreju. Dodaje kako je vjerojatno da je Trump dobio informacije o Kimu, ali da je upitno koliko su bile točne. “Pitanja o zdravlju Kim Jong-una je predsjednik trebao očekivati i oprezno odgovoriti. Odgovore su trebali pripremiti tako da ono što on zna i što smije reći oda veće povjerenje u vladinu sposobnost da se nosi sa situacijom”, rekla je.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.