Kina slavi ženu koja je ubijena dok je spašavala Japanku i njeno dijete

Foto: Profimedia

Preminula je Kineskinja koja je pokušala zaštititi japansku majku i njezino dijete od napada nožem. Hu Youping reagirala je kad je muškarac napao Japanku i njezino dijete na autobusnoj stanici ispred japanske škole u kineskom gradu Suzhou. 

Zadobila je teške ozljede dok je pokušavala obuzdati napadača te je naknadno preminula. Kinezi su joj odali počast na internetu, a lokalna vlast najavila je da će joj posmrtno dodijeliti titulu "Pravednog i hrabrog uzora", prenosi BBC.

Ranije ovog mjeseca nožem ozlijeđena četiri američka sveučilišna instruktora

Japansko veleposlanstvo u Kini također je spustilo svoju zastavu na pola koplja u čast Hu. "Vjerujemo da njena hrabrost i dobrota također predstavljaju hrabrost i dobrotu kineskog naroda. Odajemo počast njezinim pravednim djelima. Neka počiva u miru", poručili su iz veleposlanstva.

Izrazi sućuti mogli su se pročitati i na kineskim društvenim mrežama. "Pamtit ćemo tvoju dobrotu i hrabrost jer si zaštitila naše japanske prijatelje i sačuvala ugled običnih Kineza", glasi jedan od komentara na Weibu. Drugi korisnik je Hu opisao kao "običnu, hrabru kinesku sestru".

Majka i sin ozlijeđeni su u napadu koji se dogodio u ponedjeljak, ali njihove ozljede nisu opasne po život. Osumnjičenik, 52-godišnji Kinez, uhićen je na mjestu događaja. Inače, ranije ovog mjeseca dogodio se još jedan napad. Tada su ozlijeđena četiri američka sveučilišna instruktora u parku u Jilinu, na sjeveroistoku Kine.

Zabrinutost među lokalnom japanskom zajednicom

Kineski dužnosnici rekli su da su dva napada bili "izolirani" incidenti. Kineske državne novine Global Times objavile su danas uvodnik odajući počast Hu, a također su ustvrdile da je "Kina nedvojbeno još uvijek jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu".

Odvojeno, novine su izvijestile da je Weibo uklonio 759 objava koje su "poticale nacionalističke osjećaje" nakon napada. Te su objave sadržavale "ekstremna mišljenja" koja su "promicala grupnu mržnju te čak podržavala kriminalno ponašanje u ime domoljublja".

Ubod nožem u Suzhou izazvao je zabrinutost među lokalnom japanskom zajednicom i natjerao veleposlanstvo da izda upozorenje za svoje građane koji žive u Kini da poduzmu mjere opreza dok se kreću gradom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.