Klizanje cijena nafte potaknulo val kupovina dionica

OŠTRO klizanje cijena nafte te procjene ulagača da kamatne stope u SAD-u neće tako skoro porasti protekloga su tjedna na vodećim svjetskim burzama potaknule val kupovina dionica, pri čemu su se američki burzovni indeksi približili najvišim ovogodišnjim vrijednostima, a europski dosegnuli najviše razine u zadnjih 10-tak dana.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je u tome razdoblju 1,5 posto, na 11.561 bod, te se nalazi nadomak 11.750 bodova, najviše vrijednosti u 2006., dosegnute sredinom siječnja Tehnološki Nasdaq poslovanje je na 2.236 boda, ostvarivši dobitak od 3,2 posto.

Cijene nafte potonule su protekloga tjedna 4,4 posto na njujorškom tržištu, pa barel stoji 62,05 dolara, što je njegova najniža cijena od kraja ožujka. Sada su cijene crnoga zlata nekih 20-tak posto ispod srpanjskih rekordnih razina. "Kako tonu cijene nafte i plina, ulagači smatraju da će cijene energenata manje pritiskati gospodarstvo. To ih čini optimističnijima u pogledu izgleda za zarade", ocijenio je Christopher Zook, predsjednik uprave brokerske tvrtke CAZ Investment iz Teksasa.

Ulagači su 'navalili' na kupovinu dionica maloprodajnih lanaca, podigavši u prosjeku njihove cijene za 1,3 posto. Razgrabili dionice poput Home Depota no i industrijskih dionica kao što su Boeingove i Caterpillarove uslijed očekivanja da će klizanje cijena nafte odvratiti američku središnju banku Fed od nastavka ciklusa zaoštravanja monetarne politike. Prošli mjesec, naime, Fed je učinio predah nakon dvogodišnjeg razdoblja podizanja kamatnih stopa. Dionice Home Depota poskupjele su pritom 1,4 posto, Boeingove 2,8 posto a Caterpillarove za gotovo dva posto.

Stanje na tržištu stabiliziralo se i nakon što je predsjednik američke središnje banke Fed u St. Loiusu William Poole kazao novinarima da američko gospodarstvo nije krhko, već naprotiv, robusno. Govoreći za CNBC televiziju, rekao je i kako se čini da je inflacija pod kontrolom.

Značajan interes vladao je i za tehnološkim dionicama. Brokeri američke financijske institucije Citigroupa podigli su investicijski rejting za tehnološki sektor potpirivši optimizam ulagača oko izgleda za zaradu na tehnološkim dionicama.

Nadalje, izvješće da se dvije skupine private eguity fondova natječu za kupovinu proizvođača čipova Freescale Semiconductora za otprilike 16 milijardi dolara također je dala poticaja kupovinama tehnoloških dionica. Samo dionica Freescalea poskupjela je za čak 20 posto. "Ohrabrujuće su vijesti na tehnološkom tržištu", ocijenio je Larry Peruzzi, trgovac dionicama pri Boston Co. Asset Managementa.

Ulagači su optimistični da će u američkom gospodarstvu doći do zaokreta u oslabljenoj osobnoj potrošnji, što će pomoći nastavljenom rastu dobiti kompanija. "Tržište ima nešto više povjerenja u potrošače", kazao je Mike Binger, portfelj menadžer u Thrivent Financialu u Menneapolisu. "Ulagači vjeruju da inflacija neće jačati. Ako energenti pojeftinjuju, potrošačima ostaje nešto više prostora za disanje".

Solidne zarade kompanija i aktivnosti preuzimanja pomogle su protekloga tjedna rastu cijena dionica na europskim burzama na najviše razine u zadnjih 10-tak dana, a poticaj ulagačima pružio je i pad cijena nafte na najniže razine u zadnjih gotovo šest mjeseci. Pritom je frankfurtski DAX dobio 2,5 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 5.939 bodova. Londonski Ftse indeks gotovo se i nije mijenjao na tjednoj razini, završivši trgovanje na 5.877 bodova.

Cijene dionica europskih kompanija nadoknadile su tako većinu gubitaka zabilježenih tijekom svibanjske i lipanjske oštre korekcije potaknute zabrinutostima zbog jačanja inflacije. U prosjeku su cijene europskih dionica od početka godine ojačale nekih osam posto, te su svega 2,5 posto ispod najviših razina u zadnjih pet godina, zabilježenih početkom svibnja.

Švedska Scania isticala se među dobitnicima, postigavši skok cijena dionica od devet posto nakon što su obje strane potvrdile da je njemački konkurent MAN zainteresiran za kupnju tog proizvođača kamiona. Trgovina dionicama tog švedskog proizvođača kasno u utorak je bila obustavljena, kada su dionice već ojačale za 10 posto, nakon što su o mogućoj ponudi za preuzimanje izvijestili izvori bliski kompanijama. Dionice MAN-a, pod utjecajem objave tog njemačkog proizvođača da će više o tome imati za reći idući tjedan, u srijedu su ojačale za 2,5 posto.

"Očekujemo da će se tržišta, kao i apetit za rizikom nastaviti oporavljati, obzirom na bolju izvedbu niza cikličnih sektora", kazala je Sarah Arkle iz Threadneedle Investmentsa.

Ojačale su i dionice proizvođača čipova STMicroelectronicsa i Infineona, za 2,5 posto, zbog pozitivnih ocjena analitičara banke Credit Suisse vezano za taj sektor. Na strani dobitnika još se nalazi britanski BAE Systems čije su dionice ojačale jedan posto, nakon što mu je temeljna zarada u prvom polugodištu porasla za 39 posto, zahvaljujući ponajviše njegovim poslovnim operacijama u SAD-u.

Za optimizam ulagača zaslužne su i Svjetske gospodarske prognoze MMF-a u kojima se kaže da je globalno gospodarstvo na dobrom putu da ostvari još jednu godinu snažnog rasta. MMF je naime podigao procjene globalnog rasta za 2006. na 5,1 posto s u travnju prognoziranih 4,9 posto te predviđa rast od 4,9 posto u 2007. naspram ranije prognoziranih 4,7 posto.

Inače, rujan je mjesec u kojem se tradicionalno bilježe veće oscilacije cijena dionica, kažu analitičari. "Rujan je u svakom slučaju promjenjiv mjesec, ulagači smanjuju svoje gubitke od ranije u godini", kazao je Mark Tinker, čelnik strategije u brokerskoj tvrtki Execution.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je u tome razdoblju 1,3 posto, na 15.867 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.