Kolumbijska gerila napala vojnu bazu, dvoje mrtvih. "Ovo završava razgovore o miru"

Foto: EPA

U napadu kolumbijske gerile (ELN) na vojnu bazu u istočnoj Kolumbiji ubijena su dva vojnika i ranjena najmanje 21, priopćila je sinoć kolumbijska vojska, dok napetosti eskaliraju između kolumbijske vlade i jedne od najvećih preostalih pobunjeničkih skupina u zemlji, prenosi AP.

Kolumbijska vojska okrivila je Nacionalnu oslobodilačku vojsku (ELN) za napad, a predsjednik Gustavo Petro nagovijestio je da će napad dovesti do obustave ili otkazivanja mirovnih pregovora s pobunjeničkom skupinom. "Ovo je krvavi napad koji praktički zatvara mirovni proces", rekao je Petro.

Sukob dug pet desetljeća

Nacionalna oslobodilačka vojska ili ELN prekinula je prekid vatre s kolumbijskom vladom u kolovozu, ali su još uvijek uključeni u mirovne pregovore čiji je cilj okončanje više od pet desetljeća dugog sukoba.

Vojska je priopćila da je skupina ispalila rakete ručne izrade iz teretnog kamiona koji je bio parkiran u blizini baze u Puerto Jordanu, gradiću u kolumbijskoj pokrajini Arauca.

ELN su ranih 1960-ih osnovali sindikalni čelnici i studenti inspirirani Kubanskom revolucijom. Procjenjuje se da skupina ima oko 6000 boraca u Kolumbiji i Venezueli, a financira se trgovinom drogom i ilegalnim rudnicima zlata.

Nedavno se ELN proširio u ruralna područja koja su napustile Revolucionarne oružane snage Kolumbije, velika pobunjenička skupina koja je sklopila mirovni sporazum s kolumbijskom vladom 2016.

Predsjednik pokrenuo mirovne procese, no s ELN-om nema uspjeha

Nakon što je izabran prije dvije godine, predsjednik Gustavo Petro brzo je pokrenuo mirovne pregovore s ELN-om i nekoliko manjih naoružanih skupina u okviru politike poznate kao "potpuni mir". No, razgovori s ELN-om su propali jer je skupina nastavila s otmicama i reketarenjem civila u područjima pod svojom kontrolom. ELN je također izrazio svoju frustraciju nedavnim naporima kolumbijske vlade da započne odvojene mirovne pregovore s jednom od svojih odcijepljenih skupina u jugozapadnoj Kolumbiji.

Prekid vatre između vlade i ELN-a istekao je krajem kolovoza i nije obnovljen. Od tada je skupina pojačala svoje napade na vojne ciljeve i naftovode u kolumbijskoj pokrajini Arauca.

Kolumbijsko ministarstvo obrane reklo je da će djelovati "čvrsto i odlučno kako bi obnovili sigurnost i stabilnost" u pokrajini Arauca

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.