Kongo zbog pokušaja državnog udara na smrt osudio 37 ljudi. Među njima tri Amerikanca

Foto: EPA

Trideset i sedam osoba, uključujući tri Amerikanca, Britanca, Belgijca i Kanađanina, osuđeno je na smrt zbog pokušaja svrgavanja predsjednika Demokratske Republike Kongo, prenosi BBC.

Muškarci su optuženi da su predvodili napad na predsjedničku palaču i kuću saveznika predsjednika Félixa Tshisekedija u svibnju.

Christian Malanga, američki državljanin kongoanskog podrijetla, osumnjičeni vođa zavjere, ubijen je tijekom napada, zajedno s pet drugih.

Na vojnom sudu suđeno je ukupno 51 osobi. Malangin sin Marcel, jedan od američkih državljana osuđenih na smrt, prethodno je rekao sudu da mu je otac prijetio da će ga ubiti ako ne sudjeluje. Njegov prijatelj Tyler Thompson također je osuđen na smrt. Obojica su rođeni u američkoj saveznoj državi Uti.

Pitanje je hoće li država zaista i provesti kaznu

Njegova maćeha Miranda Thompson u lipnju je za BBC rekla da obitelj "nema pojma" kako je on završio u DR Kongu. "Bili smo u potpunom šoku zbog onoga što se događalo. Ništa nismo znali, osim onog što smo pročitali na internetu", rekla je.

Treći Amerikanac, Benjamin Zalman-Polun, imao je poslovne interese s Christianom Malangom. Na smrt je osuđen i Jean-Jacques Wondo, muškarac s kongoanskim i belgijskim državljanstvom.

Human Rights Watch prethodno ga je opisao kao istaknutog istraživača regionalne politike i sigurnosti te sugerirao da su dokazi koji ga povezuju s pokušajem državnog udara slabi. Novinska agencija AFP javlja da su britanski i kanadski državljani kongoanskog podrijetla.

Sud je objavio da je britanski državljanin Youssouf Ezangi pomogao u vrbovanju nekih drugih koji su sudjelovali. Od 51 optuženog, 14 osoba je oslobođeno i pušteno te je sud utvrdio da nemaju veze s napadom. Ostali su osuđeni na smrt. Osuđeni imaju pet dana za žalbu na kaznu.

Smrtne kazne se u DR Kongu ne izvršavaju već dva desetljeća, a osuđenici koji dobiju kaznu umjesto toga služe doživotni zatvor.

Ipak, vlada je ukinula ovaj moratorij u ožujku ove godine, navodeći potrebu da se uklone "izdajice". Međutim, od tada nisu izvršene smrtne kazne pa je upitno hoće li se i ove zaista provesti u djelo..

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.