Kupovao je Agrokorove dugove, a sada misli srušiti vječnog SDP-ovca

Foto: FAH

MEĐU onima koji su trgovali potraživanjima Agrokorovih dobavljača je i Hrvoje Burić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke koji će pokušati srušiti vječnog Vojka Obersnela. Ovaj bivši HDZ-ovac je u poslovima faktoringa od 2005., godinama je radio u tvrtki Prvi faktor, a sada je vlasnik riječke tvrtke Plus-A faktor.

Na naše pitanje o poslovanju s Agrokorom, što je bilo gotovo neizbježno s obzirom na to da se prema nekim procjenama na njihove dugove odnosi 60-70 posto faktoring tržišta, Burić priznaje da je kupovao potraživanja njihovih dobavljača, ali tvrdi da je lani prestao.

Radio je s Agrokorom i prestao prije godinu dana

"Da, eskontirao sam mjenice Agrokorovih dobavljača, dužnik je bio Konzum, a partneri su bili različiti dobavljači. No to je bilo prije godinu dana, sada više nisam izložen prema Agrokoru. Diverzificirao sam portfelj i radio više s drugim klijentima, moja je procjena bila da je bolje raditi s njih više nego imati jednog velikog u košari, i da košara pukne. Jamčio sam za svaki posao osobnim jamstvom, ne samo za Agrokor", kaže za Index.

Napominje da su ga mnogi zvali kad je buknula kriza u koncernu. "Odrekao sam se dijela zarade da bi danas mirno spavao", tvrdi.

Pitali smo ga i o regresnim mjenicama koje sada dobavljačima dolaze na naplatu, zanimalo nas je zašto su ih dobavljači pristajali potpisivati i slaže li se s njihovim zahtjevima. Odnosno, što on kao političar, ali i profesionalni trgovac dugovima, misli o zahtjevu dobavljača koji  sada traže od vladinog upravitelja da ne plate te obaveze, nego da se one potpuno prebace na Agrokor.

Dobavljače bi srušila naplata mjenica s regresnim pravom


"Postoje mjenice s regresnim i bezregresnim pravom. To je bila poslovna odluka dobavljača, ali Agrokor je bio njihov veliki kupac i normalno je da su željeli nastaviti raditi i da su tražili likvidnost. Nije tu bilo nekog neposlovnog činjenja. Ipak, dobavljači sad ne bi mogli izdržati da oni moraju platiti te mjenice s regresnim pravom. To je prevelik teret, srušilo bi ih", smatra Burić.

Objašnjava kako je Agrokor izdavao velike mjenice u iznosima 5 do 10 milijuna kuna. Zato je faktoring društvima bilo isplativije raditi s njime. "Mnogima u faktoringu isplativije je bilo imati jednu mjenicu od 5 milijuna kuna, tu se može nešto i zaraditi, nego 10 po 500.000 kuna, što je kompliciraniji posao. Po prikazanim bilancama Agrokor je normalno poslovao i zato je bio važan partner svakome na hrvatskom tržištu", kazao je.

Na naše pitanje jesu li Hanfa i HNB mogli suzbiti balon s mjenicama Todorićevog koncerna, ako se zna da su zauzele većinu tržišta, kandidat za gradonačelnika Rijeke kaže da su regulatori morali znati izloženost faktoring društava.

Hanfa i HNB su znali izloženost faktoring društava prema Agrokoru


"Svako faktoring društvo šalje Hanfi tromjesečno izvješće, oni vide svu moju izloženost. Ako poslujte s nekom vanjskom bankom morate obavijestiti HNB. Dakle Hanfa i HNB su sasvim sigurno bili dobro upućeni u poslovanje faktoring društava, a što su oni dalje činili ja to ne mogu tumačiti. Moje faktoring društvo radi sve po zakonu, dužan sam imati vanjskog i internog revizora. Na hrvatskom tržištu nije jednostavno opstati u bilo kojem poslu, pa tako ni u faktoringu", rekao je.

Prema posljednjim podacima u Poslovnoj Hrvatskoj, Burićeva faktoring tvrtka 2015. imala je prihode od 624.400 kuna i dobit od 552.400 kuna. Ranijih je godinama imao znatno veće prihode, oko 6 milijuna kuna godišnje, i poslovao je s minusom. Lani je ugasio tvrtku Plus Faktor Rijeka, koja je 2015. imala prihod od 2,1 milijuna kuna i dobit oko 300.000 kuna. U njegovoj imovinskoj kartici koju je nedavno objavio Novi list, prijavio je plaću od 11.000 kuna, dva stana, kredit od 93.000 eura, brod i službenu BMW peticu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.