Liječnici: Koronavirus izaziva moždane udare kod mladih s lakšim simptomima

Foto: EPA

ČINI se kako koronavirus izaziva moždane udare kod odraslih između 30 i 40 godina, a koji inače nemaju teže simptome koronavirusa, izvijestili su liječnici, a prenosi CNN.

Kažu kako je sve više dokaza da koronavirus dovodi do zgrušavanja krvi što može dovesti do moždanog udara. 

Thomas Oxley, neurokirurg iz bolnice Mount Sinai u New Yorku koji je s kolegama liječio petero oboljelih, objavio je detalje o njihovom liječenju. Svi su imali manje od 50 godina i imali su ili blage simptome koronavirusa ili nisu uopće imali simptome. 

“Čini se kako virus izaziva povećano grušanje u velikim arterijama što dovodi do teških moždanih udara”, rekao je za CNN. 

"Svi su bili pozitivni"

Dodao je kako njihovi podaci pokazuju sedmerostruki porast iznenadnih moždanih udara kod mladih pacijenata i to u zadnja dva tjedna. Većina tih pacijenata nije ranije bila bolesna te su bili doma sa slabim simptomima ili uopće nisu imali simptome. 

“Svi su bili pozitivni. Dvoje nije odmah zvalo hitnu”, rekao je Oxley. Rekao je i kako takvi moždani nisu toliko neuobičajeni te kako je u posljednjih 12 mjeseci liječio u prosjeku 0,73 pacijenata svaka dva tjedna koji su imali manje od 50 godina, a koji su imali moždani zbog začepljenja velikih žila. 

Ako dođe do moždanog udara zbog začepljenja velikih žila, u mozgu može doći do ozbiljnih oštećenja ako se ugrušak odmah ne ukloni. Najmanje jedan pacijent je preminuo, a ostali su na rehabilitacijama, na intenzivnoj njezi ili na posebnom odjelu za moždane udare.

“Samo jedan pacijent je pušten doma, ali trebat će posebnu skrb”, rekao je Oxley CNN-u. 

Dodaje da on i njegov tim savjetuju svima da zovu hitnu pomoć ako primijete naznake moždanog udara. “Najučinkovitiji tretman za moždani udar zbog začepljenja velikih žila je uklanjanje ugruška, ali mora ga se izvesti u roku od šest sati, ponekad i unutar 24 sata”, pojasnio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.