Lijepa priča nedjeljom: Ova ekipa u napuštene prostore vraća život - i oduševljavaju građane

Foto: Design District Zagreb / Marija Gašparović

ZAGREB ima brojne neiskorištene prostore - prazne lokale i bivše industrijske građevine - a zahvaljujući projektu "Design District Zagreb" istočni dio središta, oko Martićeve ulice pretvara se u kreativnu zonu s brojnim sadržajima koji obogaćuju život kvarta, ali i cijelog grada.

Na prostoru koji omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška ulica, nalaze se brojni kreativni punktovi kao što su Booksa, knjižara Bibliofil, Galerija Miroslav Kraljević, Oris kuća arhitekture, coworking prostor Impact HUB, više arhitektonskih i dizajnerskih studija...

ORIS - kuća arhitekture



Neiskorištena infrastruktura dobiva nove sadržaje

Autorica koncepta je poznata dizajnerica Ira Payer, koja je ujedno i kreativna direktorica Design Districta Zagreb.

"Dizajn distrikt Zagreb temelji se na prepoznavanju i komunikacijskom objedinjavanju postojećeg razvoja četvrti čija je okosnica Martićeva ulica s idejom pospješivanja međusobne suradnje protagonista stvaralačke zajednice i afirmiranja svega vrijednog što se u tom kvartu radi. Još donedavno u četvrti je velik broj poslovnih prostora bio ispunjen trgovinama povezanima s autoindustrijom, koja je u tranzicijskom periodu polako propadala ili se povlačila na rubove grada.

Ispražnjena i neiskorištena infrastruktura polako pronalazi svoje sadržaje, a mnogi prepoznaju ovaj dio grada kao poželjno mjesto za rad. Pritom mali poduzetnici pokazuju senzibilitet za kontekst i trude se da njihovi prostori budu lijepi i promišljeni, a ponuda kreativnija, dajući svoj doprinos kvaliteti kvarta", kaže Payer.

Ira Payer - kreativna direktorica Design Districta Zagreb 


U projekt uključen niz lokalnih partnera - galerije, knjižare, kafići...

U projekt je uključen cijeli niz lokalnih partnera, od već spomenutih knjižara i galerija, pa sve do kafića, restorana pa čak i hostela koji rade na tom području.

"Dugoročno gledano, jedan od ciljeva projekta je razvijanje poslovnih i organizacijskih modela općenito primjenjivih u urbanim sredinama sličnog konteksta, sa sviješću o suvremenom privrednom potencijalu deindustrijaliziranih gradskih prostora.

Uz jasan naglasak na individualnu kvalitetu i originalnost svih uključenih protagonista kreativne i kulturne scene u četvrti, projekt ujedno promovira njihove vlastite, specifične proizvode i usluge te ih kolektivno usmjerava prema krajnjim korisnicima, bilo građanima, bilo turistima", kaže Payer.

Booksa


U lipnju ove godine održan je i festival Design District Zagreb koji je posjetilo oko 30 tisuća ljudi

"Projekt se primarno ostvaruje kao godišnji festival čije se prvo izdanje održalo u lipnju 2016., s predstavljanjem i realizacijom niza radova i projekata s više od 100 sudionika (dizajnera, arhitekata, umjetnika, aktivista, kustosa, komunikacijskih stručnjaka, glazbenika, pisaca, poduzetnika i dr.) i oko 30 tisuća posjetitelja.

U prvi festival uključilo se oko 80 dionika lokalne scene, a u idućem festivalu vjerojatno će ih sudjelovati i više, s obzirom na to da projekt teži biti inkluzivan, a nikako ne elitistički. Sadržaj festivala kreće se u okvirima potrebnog, lijepog, korisnog i edukativnog, umjesto luksuznog, upravo stoga kako bi usmjeravao progresivne odnose između turista i građana, koji su ravnopravni sudionici u procesu osmišljavanja i izgradnje javnog prostora", kaže Payer.

Mapa Design Districta Zagreb

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.