Ljudski mozak sam stvara marihuanu i "napušava se"

POZNATI svjetski glazbenik Bob Dylan jednom je izrekao kako se "svi moraju napušiti", a američko-brazilski znanstveni tim tu je izreku uspio i dokazati.

Otkrili su kako mozak sam stvara proteine koji djeluju kao marihuana na određene receptore unutar mozga. Njihovo otkriće objavljeno je u znanstvenom zborniku The FASEB Journal i moglo bi dovesti do razvoja novih lijekova za suzbijanje bolova, stimuliranja apetita i sprječavanja zloporabe te biljke.

Savršen džoint

"U idealnim uvjetima, ovo bi istraživanje trebalo dovesti do razvoja novih lijekova koji bi se vezali na i aktivirali THC receptore, ali bez štetnih nuspojava koji ograničavaju uporabu marihuane", kazala je Lakshmi A. Devi, iz medicinske škole Mount Sinai u New Yorku.

Znanstvenici su do otkrića došli vadeći nekoliko malih proteina, peptida, iz mozgova miševa i analizirajući sastav njihovih amino kiselina. Iste proteine nakon tog upotrijebili su na THC receptorima, na koje utječe marihuana i aktivira ih te otkrili kako se peptidi na njih vežu i isto tako ih aktiviraju.

"Rat protiv droga sve je bliže kraju", kazao je glavni urednik The FASEB Journala, Gerald Weissmann. "Prošle godine znanstvenici su uspjeli dokazati kako čak i naša koža proizvodi supstancu sličnu marihuani. Sad je otkriveno kako čak i naš mozak stvara proteine koji djeluju na receptore za marihuanu u našem mozgu. Na znanstvenicima je sad, stoga, da u neku ruku osmisle bolji džoint", zaključio je Weissmann.

B.V.
Foto: llustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.