Lucijan Carić: Jedino časno je da Rimac sad vrati EU novac

Foto: FaH, Patrik Macek/Pixsell

Informatički stručnjak Lucijan Carić, koji se u javnosti istaknuo kada je odbio nagradu Zlatna kuna, a potom i kao kritičar trošenja javnog novca na projekt robotaksija Mate Rimca, objavio je tekst o toj temi na Facebooku.

Tekst uz dozvolu autora prenosimo u cijelosti.

"PR ofenziva se nastavlja, no čak kada bi bila istina kako u NPOO nije obećan peti, najviši nivo autonomije, već se radi o 'nesporazumu' činjenica je kako Verne i njihov partner Mobileye trenutno nisu u stanju isporučiti ni četvrti - jer isti nije verificiran i trenutno se nalazi u testiranju.

Zapravo, pitanje je jesu li sposobni isporučiti i treći, jer inače ne bi u nedavnim objavama pisalo 'Volkswagen is working with Mobileye on Level 3 functions ('highly automated driving'). At this level, the vehicle will be able to temporarily take over driving tasks in specified areas', niti 'In 2026, the company plans to release a true Level 3 autonomy system it calls Mobileye Chauffeur. That system would enable motorists to take their eyes off the road and their hands off the steering wheel in a wider array of traffic conditions, another step toward fully autonomous cars.'

"Čak je i prodaja magle zakazala"

Jedini nivo autonomije koji Verne trenutno ima je daljinski upravljač kojim su pokušali obmanuti javnost pokazujući svoju nefunkcionalnu maketu. Bešte ljudi, čak je i prodaja magle zakazala!

Da bi se izbjegli daljnji 'nesporazumi' mislim kako bi bilo najbolje da Verne odustane od EU sredstava i ista vrati uz ugovorene penale i kamate (ili što već), te nakon toga nastavi razvoj sredstvima svojih investitora. Investicije su ionako obećane u bitno većem omjeru od javne love, tim više što navodno postoje ugovori o prodaji robotaksija u desetke gradova. Nakon toga više se ne radi o javnoj lovi i potpuno je svejedno hoće li isporučiti nivo autonomije pet ili četiri, da li se radi o daljinskom upravljaču ili ne, rokovi postaju nebitni i mogu se razvlačiti do mile volje sve dok investitori, partneri i kupci to trpe.

Mi se i dalje možemo smijati 'uspjesima' ili neuspjesima, ali ne možemo postavljati pitanja oko javne love. Mislim kako je Verneu ovo jedini mogući donekle častan izlazak iz ovog kontinuiranog debakla."

***
Projekt Robotaksi pratite iz dana u dan na adresi: www.index.hr/afere

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.