Lužički Srbi strahuju od uspjeha AfD-a

Ilustracija: EPA

Pripadnici manjine lužičkih Srba strahuju od mogućeg uspjeha desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) na predstojećim izborima u saveznim pokrajinama u kojima mahom žive predstavnici ove manjine, prenose njemački mediji.

"AfD govori o potrebi podrške njemačke manjine u inozemstvu, ali ni jednom riječju ne spominje podršku manjinama u Njemačkoj", rekao je u razgovoru za dnevnik Tagesspiegel Dawid Statnik, predsjednik Domowine, krovne udruge lužičkih Srba u Njemačkoj.

AfD-ovi političari neskloni dvojezičnosti

Statnik smatra opasnim što AfD, što je bilo vidljivo i u predizbornoj kampanji za EU izbore, na kojima je ova stranka ostvarila velike uspjehe, pitanje građana Njemačke definira kroz etnički aspekt. "Ja vidim konkretne opasnosti po Lužičke Srbe u slučaju da AfD na jesen uđe u vlade saveznih pokrajina Brandenburg i Saska", rekao je Statnik.

AfD-ovi političari su se u prošlosti u više navrata negativno izjasnili i glede dvojezičnosti u područjima u kojima žive lužički Srbi. "Povijest nam je pokazala da lužički Srbi žive dobro u zemljama koje podržavaju višejezičnost i pluralizam", rekao je Statnik.

Na izborima za EU parlament u lipnju AfD je u područjima u kojima žive pretežno lužički Srbi ostvario slabije rezultate nego u ostatku saveznih pokrajina koje su nekada pripadale Istočnoj Njemačkoj, a gdje je AfD postao najjača politička stranka.

Lužički Srbi pretežito žive na istoku Njemačke

"Mislim da važnu ulogu ima činjenica da su lužički Srbi jako privrženi svojoj katoličkoj vjeri i mislim da katoličke vrijednosti ovdje igraju važnu ulogu ako se u obzir uzmu vrijednosti koje zastupa AfD", rekao je Statnik.

Lužički Srbi su, uz Dance, Frizijce, njemačke Sinte i Rome, priznata nacionalna manjina u Njemačkoj sa školama i natpisima na vlastitom jeziku.

Pripadnici ovog zapadnoslavenskog naroda pretežito žive na istoku Njemačke, u području Lužičke, jugoistočno od Berlina, u saveznim pokrajinama Brandenburg i Saska, u kojima se u rujnu održavaju izbori za lokalne parlamente i na kojima se očekuje uvjerljiva pobjeda AfD-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.