Marta Divjak: Najbitnije je brže oduzimati prava roditeljima i olakšati posvajanje

Screenshot: RTL

JELENA Veljača iz inicijative #spasime koja se bori protiv obiteljskog nasilja i Marta Divjak iz inicijative Moramo vam nešto reći gostovale su u RTL Direktu.

Tema je bila smrt curice od dvije i pol godine te situacija s udomljavanjem i usvajanjem djece.

Veljača je rekla kako je važno reći da je pravo djece prioritet.

"I iznad biološke obitelji, jer to nije najnužniji i najbitniji faktor. Djeca čekaju i žude za obitelji. Nadam se da će dobiti osam od tih devet točaka. Jer kad se riješe problemi seksualnog nasilja i obiteljskog nasilja, smatram da će se pozabaviti i ovim problemima", kazala je.

Divjak je rekla kako je to njoj danas bio prvi sastanak, i kako premijer i vlada žele sudjelovati.

"Tražili smo 9 točaka da djeca budu prioritet", rekla je Divjak na pitanje što su tražili od premijera.

"Sustav je zakazao. Zakazao je u štićenju pojedinaca, nema smisla sada više. Podržala sam diskurs koji nije primjeren jer smatram da kad službena osoba pogriješi, treba se ispričati i to popraviti. Nismo čuli preuzimanje odgovornosti koji su krivi za činjenicu da je dijete mrtvo", dodala je Veljača.

"Oni su krivi", rekla je Divjak. "Trebamo se koncentrirati na ostalu djecu u sustavu."

"Vaše pitanje je populističko - ja kao građanka moram čekati propuste i sporo pravosuđe", rekla je Veljača. "Ja ne bih čekala još devet godina da se još jedan slučaj riješi."

Samo 200 djece se godišnje posvoji

"Mi i dalje imamo 4200 djece u sustavu. Samo 200 djece godišnje se može posvojiti, tu su problemi'', kazala je Divjak.

Na pitanje o kvaliteti rada socijalnih radnika, Divjak odgovara:

"Ima dobrih i loših ljudi, kao u svakom poslu, s tim da u ovom slučaju socijalni radnici imaju ogromnu odgovornost, jedanput dakle roditelji napuste dijete svojom voljom i socijalni radnici su ti koji trebaju preuzeti odgovornost nad tim djetetom. Imaju duplu odgovornost, netko ih je već napustio, sad oni moraju brinuti o njima. Ima super socijalnih radnika, ja sam pravi primjer, i Tonka isto. Mene su spojili s divnim ljudima i divnim bračnim parom, ja sam produkt. Postoje slučajevi poput ovog koji se dogodio s ovom djevojčicom, postoje slučajevi iz 2013., 2010., 2019....iz 2013. kad je u Slavonskom brodu nakon smrti bebe otkriven novi skandal, pustili su starije dijete da podvodi svoje dvije mlađe... Najavili su reformu zbog grubih propusta u radu, sve četiri socijalne radnice dvaput su vraćene na posao unatoč izvanrednom otkazu", rekla je Marta Divjak.

"Najbitnije je oduzimati roditeljska prava na vrijeme, i staviti dijete na prvo mjesto, ubrzati sustav posvajanja i udomljavanja, olakšati taj proces. Oko 4200 djece je bez odgovarajuće roditeljske skrbi, godišnje se posvoji tek 200", zaključila je Divjak na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.