Olimpijada koja se pretvorila u brutalni masakr. Akcija policije je bila očaj

Foto: Wikipedia

Na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine dogodio se teroristički napad koji je rezultirao smrću jedanaest izraelskih sportaša. Teroristi iz palestinske grupe Crni rujan zahtijevali su oslobađanje palestinskih zatvorenika u Izraelu. Događaj se pamti kao Münchenski masakr i jedna od najtragičnijih epizoda Olimpijskih igara.

Upali su u olimpijsko selo, ubili dvojicu i oteli devetoricu

Teroristi su provalili u olimpijsko selo 5. rujna kako bi oteli sportaše te su ubili dva člana izraelske delegacije. Za samo nekoliko sati počeli su pregovori između njemačke policije i terorista. Oni su tražili puštanje 234 palestinska zatvorenika iz izraelskih zatvora. Napadači su pokazivali odlučnost i prijetili ubijanjem otetih sportaša ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Dok su trajali pregovori, njemačka je policija već planirala akciju spašavanja sportaša. Pregovori su se odužili do kasno u noći. Specijalne njemačke jedinice znale su gdje se nalaze teroristi i izvele su akciju spašavanja. Međutim, njihov plan nije prošao kako treba, a uslijed nemira i panike teroristi su ubili sve sportaše. Petorica Palestinaca također su izgubila živote te noći.

Olimpijske igre u Münchenu 1972.

Olimpijske igre bile su prekinute na dva dana. Sportaši su davali intervjue u kojima su pozivali na mir, a svi mediji pisali su o događajima u Münchenu tog jutra. Sućut su izrazili njemački državnici te organizatori. Olimpijske igre uvele su od 1972. godine dodatna pravila i regulative po pitanju sigurnosti.

Münchenski masakr ostao je zapamćen među organizatorima Olimpijskih igara. Dva dana prije početka OI-ja 2016. godine brazilska i izraelska delegacija vodile su ceremoniju u čast jedanaestorici sportaša. Na idućim Igrama 2020. održana je minuta šutnje za ubijene sportaše.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.