Međimurje je prije 33 godine postalo prvi kraj u RH oslobođen neprijateljske vojske

Foto: Hina

Prije 33 godine, nakon pada svih vojnih objekata, kao prva u Hrvatskoj mirno je predana vojarna u Čakovcu, čime je Međimurje postalo prvi kraj u Hrvatskoj oslobođen od neprijateljske vojske, a Dan oslobođenja Međimurja 1991. te Dan međimurskih branitelja danas je svečano obilježen u Čakovcu.

Svečanost je u organizaciji Međimurske županije i Grada Čakovca počela je polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije.

Gradonačelnica Čakovca: Oni koji su za Hrvatsku dali najdragocjenije ne smiju nikada biti zaboravljeni

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini istaknula je da je 17. rujna datum koji se treba obilježavati kao zahvala svim ljudima koji su krenuli u borbu za slobodnu, suverenu i demokratsku Hrvatsku kakvu danas imamo.

"Na sreću, tada nismo imali žrtve u našoj županiji ni u gradu, ali nažalost, od osam tisuća boraca koji su branili domovinu i sudjelovali u mnogim bitkama koje su uslijedile, ostali smo s 89 žrtava do današnjeg dana", kazala je gradonačelnica.

Dodala je da oni koji su za Hrvatsku dali ono najdragocjenije ne smiju nikada biti zaboravljeni. "Mislim da su ovo dani kada im trebamo odati počast, podsjetiti sve mlade koji danas žive u slobodnoj domovini na vrijeme koje je bilo i kakvo je bilo '91. i zašto oni danas imaju to što imaju", rekla je Cividini.

"Preokret tijeka rata"

Dragutin Glavina, predsjednik Županijske skupštine istaknuo je da je oružje oduzeto u vojarni u Čakovcu bilo dobrodošlo u osvajanju vojarne u Varaždinu,.

"Kada je i ta vojarna osvojena, došlo se do još veće količine oružja i to je preokrenulo tijek rata. Današnji dan ima veliki značaj za Međimurje, bit će upisan u povjesnicu kao dan kada su naši branitelji stali na branik domovine i među prvima su bili ti koji su zauzeli i oslobodili dio naše domovine", rekao je Glavina.

Obilježavanje 33. obljetnice Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja nastavljena je Svečanom akademijom u Katoličkom domu u Čakovcu, a od 18.30 u crkvi sv. Nikole biskupa služit će se sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.