Medvedev: Tampon-zona mogla bi se protezati do Poljske

Foto: EPA

Tampon-zona na granici s Ukrajinom ključna je za Rusiju kako bi se zaštitila od granatiranja ukrajinske vojske, a njezina širina ovisit će o vrsti oružja koja će biti isporučena Kijevu, poručio je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev. 

"Očito je da moramo stvoriti tampon-zonu za budućnost kako bismo osigurali da ništa ne doleti. Svatko može nagađati o njezinoj veličini, ali trebala bi biti dovoljna. Ako Ukrajinci žele dobiti dalekometna sredstva za napad, kao što su krstareće i balističke rakete, onda bi se ta tampon-zona trebala protezati do Poljske", kazao je. 

"Amerikanci su ponizili Europu"

Istaknuo je da će Sjedinjene Države nastaviti isporučivati oružje Ukrajini neovisno o ishodu predsjedničkih izbora. "Vjerujem da nitko nema iluzija: između Trumpa i Kamale neće biti velike razlike. Ipak, jedan će to učiniti bjesomučno, dok će drugi to učiniti opreznije", nastavio je. 

Prema Medvedevu, Sjedinjene Države su "maksimalno profitirale" od sukoba u Ukrajini. "Zaradili su na svemu, ponizili su Europu, povukli industriju na svoje tlo, ništa nisu izgubili. Ovo im je isplativo", zaključio je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin još je 13. lipnja izjavio da bi Rusija mogla razmotriti stvaranje tampon-zone na teritoriju Ukrajine ako Kijev nastavi bombardirati ruske regije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.