Meso goveđih strvina otkrivenih kod Đ. Satnice nije korišteno za ljudsku ishranu

MINISTARSTVO poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva i policija otkrili su jednog farmera koji je na jednom polju na đakovačkom području ostavio goveđe strvine koje su jučer otkrivene u raspadajućem stanju.

Glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić potvrdio je za Index kako je utvrđen identitet jedne osobe koja je danas priznala da je goveđe strvine ostavila na polju udaljenom oko 4 kilometra od mjesta Đakovačka Satnica.

Također je poznata lokacija barem jedne farme s koje lešine uginulih goveda potječu, kaže Pavić te dodaje kako se istražuje ima li na polju strvina s neke druge farme.

Neodgovorni farmer je ustvrdio kako meso od goveđih strvina nije korišteno za ljudsku ishranu već je korišteno je za prehranu mesoždera u jednom zoološkom vrtu kao i za hranu psima, objasnio je Pavić.

Dio strvina odmah je zakopan pa se još ne zna njihov točan broj, no procjenjuje se da se brojka kreće između 50 i 100. Obzirom na odmakli stadij raspadanja pretpostavlja se da su na polje dopremane već duže vrijeme, tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.

Divlje odlagalište goveđih strvina jučer poslijepodne otkrila su dvojica seljaka, a prilikom prvih pregleda na jednoj strvini je otkrivena markica rumunjskog podrijetla.

Mladen Pavić navodi kako je veterinarska služba još jučer sanirala područje i dezinficirala ga, te da su strvine zakopane sukladno propisima.

Inspektori ministarstva danas i narednih dana provodit će istragu kojom se treba ustanoviti jesu li markice zloupotrebljene, kao i razlozi uginuća životinja, tj. jesu li bile bolesne i zašto nisu bile otpremljene u kafileriju.

Ministarstvo želi saznati i točan broj strvina, te sve ostale okolnosti slučaja, kaže Pavić te dodaje kako će nakon završene istrage ministarstvo objaviti imena počinitelja i protiv njih podnijeti kaznene prijave.

I.K.
Foto: RTL Vijesti

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.