Milanović i Čačić: Janaf nije obiteljsko srebro, Vlada ga prodaje da zakrpa proračunsku rupu

ŠEFOVI Kukuriku koalicije Zoran Milanović i Radimir Čačić danas su na konferenciji za novinare komentirali Vladinu odluku o prodaji dionica Janafa i Croatia Osiguranja.

Njih dvojica smatraju da Vlada ne smije nekoliko mjeseci prije izbora, bez javne rasprave, objavljivati prodaju dviju tako velikih tvrtki. Ističu da bi tom prodajom državno vlasništvo Janafa palo ispod 75 posto te da je pravi cilj koji Vlada želi postići tom prodajom krpanje proračunske rupe kako bi se moglo reći da nema rebalansa.

"Ispada kao da oni vraćaju dug umirovljenicima, što će se poslije vratiti kroz kratkoročno zaduženje", rekao je Čačić. Milanović je naglasio kako u sadašnjem proračunu ne postoji stavka za vraćanje duga umirovljenicima: "Sve je to napravljeno da se s tim mulja", rekao je.

"Janaf nije zlatna koka, nego tigar"

On smatra da je Janaf strateška kompanija koju treba privatizirati kao i Inu, javno, te da je privatizacija Janafa zapravo "podrumska privatizacija". "Radi se samo o kupovini glasova jer su poznati rokovi vraćanja duga umirovljenicima, a to je 15. prosinca, što čeka novu vladu. Janaf nije zlatna koka, nego tigar", dodao je.

"Prodaja Janafa je izravna šteta za Hrvatsku. Janaf i Croatia Osiguranje nisu obiteljsko srebro, nego kisik", zaključio je.

Na pitanje što misli tko će kupiti Janaf, Čačić je rekao: "Da sam ja Mol, ja bih bio kupac". "Takva privatizacija ostavlja prostor za kriminal i svodi hrvatske nacionalne interese na jeftine izborne kupnje što je nedopustivo", zaključio je čelnik HNS-a.

Odgovor iz vlade je uslijedio vrlo brzo na konferenciji za novinare ministrice financija Martine Dalić i ministra gospodarstva Dražena Popijača u središnjici HDZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.