Milanovićev savjetnik za klimu: Nisam otišao na COP27 da ne povećam ugljični otisak

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

SAVJETNIK predsjednika Milanovića za energiju i klimu Julije Domac bio je gost Newsnighta N1 televizije.

Na pitanje zašto nije na klimatskom summitu UN-a u Egiptu (COP27), Domac je odgovorio: "Bez obzira na antagonizam dva brda, ovaj put je dobro da je savjetnik predsjednika ostao u Zagrebu i nije povećao ugljični otisak, a da su u Egipat otišli ministar i premijer, oni koji trebaju i jedini mogu nešto promijeniti."

Domac je istaknuo da još uvijek neko ozračje pesimizma stoji nad COP-om 27.

Domac: Svi se moramo zapitati kuda priča s COP-om ide

"Mi trebamo vrlo jasno reći, sve ovisi o velikim onečišćivačima - SAD, Sjeverna Amerika, Kina, Indija, Rusija, Iran... Ili će se oni dogovoriti i radikalno nešto promijeniti ili će cijela priča biti samo još jedan šou. Svi mi se moramo zapitati kuda priča s COP-om ide", rekao je Domac. Smatra da su se ubrzali procesi za borbu protiv klimatskih promjena u Europi, što je, tvrdi, dobro.

Plenkovićev govor bio je bolji nego lani, smatra Domac

Što se tiče vraćanja nekih zemalja ugljenu zbog krize uzrokovane ratom u Ukrajini, Domac vjeruje da je ovo kriza koja je ipak privremena i da to nije trajno vraćanje ugljenu.

"Cijela priča mora biti više usmjerena na zelenu energiju. Govor premijera Plenkovića je po meni konkretniji i bolji nego prošle godine. Prošle godine smo pričali o sadnji stabala i zaštitama ugroženih vrsta, nekakvim apstraktnim pojmovima.

Sad se jasno spomenula solarizacija, dekarbonizacija prometa... Kao poruka, to je ono što Hrvatska može raditi. Ono što će Hrvatska morati raditi je adaptacija, odnosno prilagodba na klimatsku promjenu. Mi smo treća najizloženija zemlja EU. U opasnosti su i obalni gradovi i poljoprivreda, dolina Neretve, puno posla je pred nama", naglasio je.

Osvrnuo se i na potencijal energije koju Hrvatska dobiva iz hidroelektrana.

"Mi moramo imati u sustavu puno više Sunčeve energije"

"Mi smo vidjeli ovo ljeto, pa i u rujnu još da su naše hidroelektrane pred kraj proizvodile gotovo ništa. Nuklearna elektrana Krško morala je smanjiti proizvodnju zbog niske razine vodostaja u Savi. Mi moramo imati u sustavu puno više Sunčeve energije", rekao je Domac.

Smatra da je razina svijesti kod građana u Hrvatskoj vrlo visoka i da će svaki hrvatski građanin pozdraviti mjere protiv klimatskih promjena.

"Hitno treba ubrzati priču oko obnovljivih izvora energije i početi raditi velike projekte. Novaca ima, nikad ih više nije bilo. Očekujem investicije u infrastrukturu i onda s druge strane treba sustavno raditi mjere prilagodbe", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.