Primorac: Plenković i ja jači smo od dva pilota iz Top Guna

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski napredak u ekonomskim i fiskalnim pokazateljima je impresivan, to nam daju do znanja rejting agencije, Svjetska banka i MMF koje uzimaju Hrvatsku kao zemlju slučaj u pozitivnom smislu, rekao je u saboru ministar financija Marko Primorac.

"S obzirom na okolnosti s kojima smo bili suočeni premijer Andrej Plenković i ja jači smo od pilota iz Top Guna", kazao je Primorac u saborskoj raspravi o rebalansu na tvrdnju Sanje Radolović (SDP) da njegovo izlaganje  sliči scenariju  filma Top Gun.

"Vi i premijer Plenković kao vješti piloti i Tom Cruise koji nad Hrvatskom bacaju novac", kazala je.

"Nije točno da novac iz NPOO nije iskorišten"

Radolović je ustvrdila da je Hrvatska najlošija u provedi projekata iz Nacionalnog plana oporavaka i otpornosti (NPOO) te da tek svaki treći euro dolazi do krajnjih korisnika. 

Nije točno da sredstva iz NPOO-a nisu iskorištena, uzvratio je Primorac.

Ističe da je iskorišteno oko dvije od ukupno 4.5 milijarde eura i Hrvatska je trenutno prva država članica u smislu apsorpcije tih sredstava, te nas u   Europskoj komisiji uzimaju  kao dobar primjer.

Na kritike da je država profiter u vrijeme inflacije ministar odgovara da ako država nešto i profitira građani bi trebali biti ponosni na tu državu jer ona kroz povećane fiskalne kapacitete osigurava mjere za one najugroženije, socijalne naknade, umirovljenike itd.

Možemo biti ponosni i da je Hrvatska dočekala da ima manje kamatne stope nego primjerice Njemačka, kazao je Primorac najavljujući daljnje smanjenje kamatnih stopa u skladu s politikom Europske središnje banke. 

Da Hrvatska ide u dobrom smjeru složili su se HDZ-ovi zastupnici hvaleći rebalans proračuna. Zahvaljujem vladi na izdašnoj potpori na izgradnji zdravstvenih, kulturnih i obrazovnih u Bosni i Hercegovini, kazao je Nevenko Barbarić (HDZ).

Režu se sredstva za ulaganje u obrazovanje, kako se onda planira realizirati jednosmjenski rad škola i cjelodnevna nastava, upitala je Sabina Glasovac (SDP).

Skinuto je i domovima za starije te centrima za odgoj i obrazovanje, a smanjuju se sredstva i za mirovinska primanja, dodali su njezini stranački kolege Irena Dragić i Tomislav Golubić .

Kod obrazovanja i domova za starije riječ je promjeni dinamike provođenja projekata, a kod mirovina o projekcijama koje su ispale drugačije od planiranih a ne smanjenu prava, pojasnio je ministar.

Odbacio navode da se šteti na dječjem doplatku i na osobama s invaliditetom

Odbacio je također tvrdnje Martina Vlašić Iljkić (SDP) da se štedi na dječjem doplatku i na osobama s invaliditetom.

"Kod doplatka za djecu značajno je povećan krug korisnika i iznos naknade i govoriti da se nešto otkida i štedi je manipulativno prikazivanje činjenica, do ušteda je došlo na način što se ta sredstva nisu iskoristila obzirom na postavljeni cenzus i broj korisnika koji je ušao unutra", rekao je Primorac.

Mireli Ahmetović (SDP) zasmetalo je što je iz državnog proračuna HEP-u isplaćeno jedan do jedna i pol milijarda eura, na što  je Primorac odgovorio da je Hrvatska za razliku od nekih drugih članica EU intervenirala na izvorištu povećanja cijena električne energije. Otkrio je i kako HEP stabilno posluje i ostvario je u pola godine od 160 milijuna eura.

Sandra Bančić (Možemo!) predložila je uvođenje poreza na ekstraprofit za banke koji bi se onda uložio u povećanje mirovina.

Profite koje komercijalne banke ostvaruju od Hrvatske narodne banke ne bi ostvarile da građani ulažu svoja sredstva u državne obveznice. Tada bi država ta sredstva dobila od HNB-a i proslijedila građanima, odgovorio joj je ministar Primorac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.