Mladi turski vojnici prisegom naljutili Erdogana. Obećao je da će pročistiti vojsku

Foto: Profimedia

Turski predsjednik napao je vojne diplomante koji su položili prosekularnu prisegu tijekom ceremonije dodjele diploma obećavši da će oni koji stoje iza toga biti "počišćeni" iz vojske.

Recep Tayyip Erdogan opisao je uključene kao "oportuniste". Dodao je da je istraga u tijeku i obećao da će "nekolicina odgovornih drskih pojedinaca biti počišćena iz vojske". "Tko god oni bili, nije moguće da budu dio naše vojske", upozorio je. 

Erdogan je 30. kolovoza bio nazočan na ceremoniji dodjele diploma na Turskoj vojnoj akademiji u Ankari. Ebru Eroglu predvodila je razred od 960 diplomanata u recitiranju službene vojne prisege o obrani Turske, piše Associated Press.

Vojska sebe smatra jamcem sekularizma

Međutim, snimka nastala oko sat vremena kasnije prikazuje oko 400 diplomanata okupljenih u polju kako podižu mačeve i uzvikuju "Mi smo vojnici Mustafe Kemala", što se odnosi na sekularnog utemeljitelja moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka.

Eroglu je zatim predvodila skupinu u Časničkoj prisezi, u kojoj su se zakleli braniti "sekularnu, demokratsku Tursku". Ta je prisega iz Akademije ukinuta 2022. godine. Turska je pod Erdoganom postala otvorenije religiozna odbacivši neke od sekularističkih tradicija izvorne kemalističke republike.

Turska vojska tradicionalno je sebe smatrala jamcem sekularizma, što je rezultiralo nizom državnih udara. Vojska je vodila tri udara između 1960. i 1980., a i 1997. je srušila konzervativnu vladu. Međutim, pokušaj svrgavanja Erdogana 2016. je osujećen i tisuće ljudi su odstranjene iz oružanih snaga, pravosuđa i drugih javnih institucija.

Erdoganov saveznik Devlet Bahceli, čelnik Stranke nacionalističkog pokreta, među prvima je pozvao da se istraži sporna prisega. U četvrtak je ministarstvo obrane potvrdilo da je pokrenuta istraga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.