Mrak Taritaš: Možemo li se mi uopće nazvati državom?

Screenshot: YouTube

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (Glas) danas je ocijenila kako je hrvatska vanjska politika tragedija te upozorila da nam je 70 posto veleposlaničkih mjesta ispražnjeno, upitavši tko zastupa hrvatske građane u politikama izvan granice.

"Manje-više nitko, dva brda se prepiru oko NATO misije, a nisu se u stanju dogovoriti ni oko veleposlanika, 70 posto veleposlaničkih mjesta nam je ispražnjeno", rekla je zastupnica u saborskom govoru na slobodnu temu. Zapitala se možemo li se uopće zvati državom?

Ocijenila je da su sve politike i institucije u državi u funkciji unutarnjeg političkog razračunavanja. "Mi više nemam institucije države, nego moćne poluge u rukama samoživih pojedinaca", upozorila je. 

Kukavica: Globalistička politika je uzela maha zadnjih desetak godina

"SDP-ov premijer Ivica Račan nije imao problema s HOS-om, mi ga 2024. godine imamo", kazao je Ivica Kukavica (DP), referirajući se na napad na spomenik HOS-a u Splitu na koji je nacrtana zvijezda petokraka i natpis "fašisti", a crvena zvijezda osvanula je i na obližnjem muralu irskom dragovoljcu Thomasu Crowleyju.

To govori da se mi kao društvo nismo izdignuli iznad napada na legalne i legitimne postrojbe Hrvatske vojske, kazao je Kukavica. Apostrofirao je i transparent sa subotnjeg Hoda za život u Rijeci, koji su nosile prosvjednice protiv Hoda, a na kojemu je pisalo "Abortirat ćemo crkvu i državu". 

"To je ta agresivna, globalistička politika koja je uzela maha zadnjih desetak godina i kojoj je DP rekao ne", kazao je.

Polović: Rijeke su u težem položaju od mora

Draženka Polović (Možemo) pozvala je da se donese zakon o zaštiti riječnog dobra, dok još ima vremena, jer će, upozorila je, za nekoliko godina biti kasno. "Rijeke nisu tu da budu izvor profita, nego života", istaknula je, upozoravajući kako se "eldorado turizma", koji je devastirao morsku obalu, počeo prelijevati u unutrašnjost.

"Rijeke su u težem položaju od mora, jer dok more koliko-toliko štiti zakon, obale rijeka su nezaštićene, priobalni pojas rijeka preko noći postaje vrijedno građevinsko i turističko zemljište, rijeke se ograđuju, kanaliziraju, kopaju temelji, pritisaka na njih sve je veće s trajnim negativnim posljedicama po prostor i lokalno stanovništvo", kazala je.

Kolarek: Vlada ne bježi od problema rasta cijene nekretnina

Ljubomir Kolarak (HDZ) pohvalio je Vladin Nacionalni program stambene politike kojim se želi omogućiti priuštivo i održivo stanovanje. Ta je tema prepoznata i na razini EU, stanovanje će biti ključni prioritet nove Europske komisije u kojoj će po prvi sjediti i povjerenik za stanovanje, kazao je zastupnik.

Naveo je podatke po kojima su u posljednjih deset godina cijene nekretnina narasle za 49 posto, a 24 posto na razini cijele Unije, u sedam zemalja EU su se udvostručile. Hrvatska Vlada ne bježi od toga velikog problema, suočava se ozbiljno s njim, poručio je.

Anja Šimpraga (SDSS) istaknula je kako je prije nekoliko dana Davor Francuz stupio na dužnost pomoćnika gradonačelnika Sombora u Vojvodini, s mandatom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodi (DSHV), a u resoru će mu biti socijalna skrb.

Time je DSHV prvi put postigao vertikalu sudjelovanja u vlasti na sve tri razine, od lokalne preko pokrajinske do izvršne vlasti na državnoj razini, rekla je zastupnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.