Mrcvarit će vas zbog majice, ali ako ste ova uhljebara, možete j***ti mater policajki

Foto: Screenshot, Dusko Marusic/PIXSELL

U Hrvatskoj možete biti sudski kažnjeni ako pišete A.C.A.B. na Fejsu, ali smijete nekažnjeno zamalo pregaziti policajku i psovati joj mater ako ste Anna Dujić, kći HDZ-ovog šefa Hrvatskih šuma Nediljka Dujića. Ona je ljetos u zaleđu Šibenika, gdje su harali požari, izazvala incident na policijskom blokadnom punktu.

>> Odbačena prijava protiv kćeri HDZ-ovca iz afere Nakaze. DORH ne vjeruje policajki

Uhljebara je prošla lišo

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku odbacilo je kaznenu prijavu protiv Anne Dujić zbog navedenog incidenta. Dujić je ljetos zgrozila hrvatsku javnost vičući vatrogascima i policajcima kod Skradina da su nakaze i iskazavši zabrinutost za "ćaću koji se doli guši i koji je sve napravija za ovu državu". Prigodno, u istom tom Općinskom državnom odvjetništvu radi i sestra Anne Dujić.

>> Ovo je karijera kćeri HDZ-ovog šefa Hrvatskih šuma koja ljudima viče da su nakaze

Ana Dujić je, inače, uhljebljena u HEP-u, a državni stan, koji je njen otac koristio dugi niz godina, otkupila za bagatelu od 835 eura po kvadratu. Sad vidimo i da neće biti kažneno gonjena zbog ozbiljnog incidenta.

>> Uhljebara koja vatrogasce zove nakazama državni stan kupila za 800 eura po kvadratu

Mlada policajka: Udarila bi me autom da nisam zakoračila

Policajka je u prijavi opisala kako je 31. srpnja Anna Dujić naišla na blokadni punkt. Bila je u automobilu marke Audi. Iako joj je palicom Stop davala znak da se zaustavi, vozačica nije htjela stati. Policajka je napravila korak unatrag kako ju Audi ne bi pregazio, no ipak joj je dotaknuo prednji dio noge.

Da nije zakoračila, navela je u prijavi, automobil bi ju udario. Osim toga, vozačica joj je pokazala srednji prst i urlala: "J…. ti mater, dolje mi je kuća!" Prijava je bila popraćena izvješćima koja je Policijska uprava šibensko-kninska dostavila državnom odvjetništvu nakon incidenta, a cijeli događaj su snimile i televizijske kamere.

Policajka je opisala i pritiske svojih nadređenih koji su joj govorili kako nema smisla prijavljivati Annu Dujić, jer su "oni cili život broj jedan u svemu". Uvjeravali su je, navelo je tužiteljstvo u svom rješenju, kako nema smisla podnositi kaznenu prijavu nakon dva dana te kako bi si mogla navući probleme.

Poruka je da kći HDZ-ovca može ponižavati policajku

Šibensko tužiteljstvo je u obrazloženju navelo sumnje u tvrdnje policajke, dok istovremeno bezrezervno vjeruje policijskim šefovima i izjavi Anne Dujić, koja je rekla da nije krenula vozilom na policajku.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, isto ono u kojem je zaposlena Annina sestra Katarina, kao i ono koje je dalo pozitivno mišljenje na nacrt ugovora za stan koji je Anna Dujić kupila po bagatelnoj cijeni i kasnije iznajmljivala, tako nas je poučilo da se policajka može ponižavati onako kako je to radila kći HDZ-ovog šefa Hrvatskih šuma.

Nastraj autom na policajku ne smeta ni tužitelje ni šibenski ODO

U ovome slučaju radi se o odbačenoj kaznenoj prijavi. DORH je danas potvrdio istražuje odluku šibenskih kolega, ali po svoj prilici Dujić bi trebala prekršajno odgovarati. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je, podsjetimo, rekao je da se paralelno vodi i prekršajni postupak protiv Anne Dujić.

Koja god da presuda na kraju bude, jasno je kako nisu samo šibenski tužitelji stali na stranu kćeri moćnog HDZ-ovca, već su to, prema obrazloženju DORH-a, učinili i šefovi mlade policajke, koje izgleda također ne smeta kad kći moćnog HDZ-oca autom nasrće na njihovu kolegicu.

Maltretiraju ljude zbog A.C.A.B. majice

Policija, doduše, često ima drugačije kriterije. Dapače, ona često vrlo agresivno štiti svoj dignitet. Nekad je dovoljno napisati samo A.C.A.B. (za policajce uvredljivi slogan All Cops Are Bastards, odnosno: Svi policajci su kopilad) kako bi policija stala u zaštitu same sebe.

Indexov novinar Gordan Duhaček nije mogao otputovati na seminar u Njemačku, nego je uhićen na zagrebačkom aerodromu zbog dvije objave na svom Twitteru. Jedna je objavljena u ljeto 2018. godine, a u njoj je spomenuta kratica A.C.A.B.

Karlovčanin koji nikada u životu nije bio kažnjavan ni kazneno ni prekršajno dobio je 2018. godine 100 eura kazne jer je uvrijedio hrvatsku policiju tako što je u Facebook grupi za trolanje objavio montiranu fotografiju uvredljivog sadržaja s natpisom Fuck da Police A.C.A.B.

Maltretiranje i zbog križaljke

Zadarska policija privela je 2017. godine 29-godišnjeg mladića kojeg su ugledali u šetnji odjevenog u majicu na kojoj je pisalo A.C.A.B. Odmah su ga priveli, skinuli mu majicu i oduzeli je. Postaju je napustio s prekršajnom prijavom zbog navodnog vrijeđanja policije.

Splitska policija kontaktirala je 2013. godine Slobodnu Dalmaciju zbog križaljke enigmatičara Roberta Pauletića. Pauletić je u križaljku uvrstio pojam "All cops are bastards".

Policija nema milosti ni prema maloljetnicima po ovom pitanju. Tako je 2011. policija zatekla 16-godišnjaka koji je u Čazmi nosio ruksak na kojem je markerom napisao A.C.A.B. Protiv njega je podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Onima koji na ovaj način vrijeđaju policiju prijeti i kazna zatvora.

"Tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe li njihova zakonita naređenja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 700 do 4000 eura ili kaznom zatvora do 30 dana", navodi se u članku 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Policija silno pazi i na "ugled" HDZ-a

Ne pazi policija samo na obranu svog digniteta. Sjećamo se tako kako je 2017. uhićen teško bolestan starac zato što je na Facebooku vrijeđao sisačkog biskupa Vladu Košića.

Jedno je vrijeme bilo u modi i hapsiti ljude koji su na Facebooku vrijeđali premijera Andreja Plenkovića. Pred premijerov dolazak u Zadar jedan muškarac je 2022. uhićen jer je Plenkovića nazvao pavijanom, pitajući se zašto premijer nije u Ukrajini. Drugi muškarac je napisao da Plenkovića treba dočekati pokvarenim jajima.

 

I pritvor zbog statusa na Fejsu

Oba komentatora privedena su te je protiv njih podignut optužni prijedlog zbog narušavanja reda i mira. Policija je od prekršajnog suda tražila da obojicu komentatora zadrži u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja nedjela.

Pamtimo i slučaj mladića Marka Starčića koji je 2017. premijeru Andreju Plenkoviću u Poreču doviknuo: "HDZ lopovi, lopine". Dva sata kasnije na posao mu je stigao policajac koji mu je uručio poziv za sud zbog remećenja javnog reda i mira. U konačnici je oslobođen, ali ne zato što je policija odustala od progona, nego zato što je tako odlučio sud.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.