Zašto Banožić nije uhićen kao i muškarac s Vira?

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ivanu Bakiću, 29-godišnjem muškarcu koji je u subotu navečer s 1.75 promila alkohola u krvi pokosio peteročlanu obitelj na otoku Viru, određen je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

>>Ovo je čovjek koji je pijan usmrtio mladu majku na Viru. DORH objavio nove detalje

U nesreći je, podsjetimo, poginula žena (24), a njezin suprug i troje djece su ozlijeđeni. Obitelj se pješke kretala po rubu kolnika vraćajući se iz centra prema apartmanu.

 

Bakić je uhićen i priveden s lisicama na rukama. U 30 dana, koliko će biti u istražnom zatvoru, bit će napravljeno prometno vještačenje i rasvijetlit će se sve okolnosti pod kojima se dogodila nesreća.

Zašto ovakav tretman nije imao Banožić

>>Banožić prijavljen za nesreću iz nehaja. Odvjetnik: Reakcija policije je neobična

Zašto nekadašnji ministar obrane Mario Banožić nije uhićen? On je 11. studenog 2023. izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo Goran Šarić, otac dviju djevojčica. Banožić je po gustoj magli, dok se vozio u lov, svojim terencem pretjecao kamion i izravno se sudario s kombijem, koji je dolazio iz drugog smjera. Šarić je na mjestu poginuo. 

Podsjetimo i da je detalj oko nalaza krvi bio sporan. U nalazu stoji da je bivšem ministru Banožiću nakon prometne, koja se dogodila u subotu u 6:15, utvrđen 0.21 promil alkohola u krvi te da je krv izvađena u subotu u 6:47. Tada se postavljalo pitanje hoće li to odigrati ulogu na suđenju.

DORH nije znao da je Banožić pušten kući iz bolnice

Banožić je nakon nesreće dva tjedna bio u bolnici, no iz nje je izašao kao slobodan čovjek i nikome nije palo na pamet poslati ga u istražni zatvor. DORH, prema vlastitom priznanju, nije imao pojma da je bivši ministar pušten kući iz bolnice.

 

Zašto je došlo do drugačijeg postupanja? Istaknimo da je Banožića policija prijavila za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće iz nehaja sa smrtnom posljedicom. Policijska uprava zadarska objavila je da se u slučaju muškarca s Vira sumnja u počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. 

Nobilo: Tip kaznenog djela nije presudan oko pritvora

Odvjetnik Anto Nobilo pojasnio nam je da tip kaznenog djela nije odlučujući faktor za određivanje pritvora.

"Kod Banožića je to bilo izazivanje prometne nesreće iz nehaja sa smrtnom posljedicom, kod mladića s Vira izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu. Ovdje se radilo o vožnji pod utjecajem alkohola, smatra se da je učinjeno s namjerom, ali to sve nije bitno za pritvor.

Za pritvor je bitan neki od uvjeta koji su opisani u Zakonu o kaznenom postupku. To su, primjerice, opasnost od bijega, ponavljanja djela, utjecaja na svjedoke. Ovdje je pritvor odlučen zbog opasnosti od ponavljanja djela. To znači da su utvrđene okolnosti koje ukazuju da je to moguće, očito je utvrđeno da je osoba sklona ponavljanju djela. Kod Banožića se takvo nešto nije ustanovilo", rekao je Nobilo.

Miljević: Da je ovo bio netko tko nije Banožić, bio bi u istražnom zatvoru

O Banožiću i tretmanu države prema njemu prije nekoliko mjeseci razgovarali smo s odvjetnikom Veljkom Miljevićem.

"O tome sam već govorio i jasno rekao što mislim. A to je da takav način na koji je postupljeno prema Banožiću nije zamijećen u svim ostalim predmetima. Vidjeli smo kod Banožića da se odstupa od uobičajene i zakonite prakse postupanja", kazao je Miljević.

Uputio nas je na ostale svoje istupe o toj temi, prije svega na gostovanje na televiziji Z1. Novinarka mu je postavila pitanje o tome gdje bi bio "gospodin Pero da je u 6:30 sati vozio s 0.21 promilom alkohola i skrivio prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom". "Gotovo sigurno u istražnom zatvoru", odgovorio je Miljević.

"Banožić je mogao utjecati na svjedoke"

Nobila smo pitali da prokomentira ove Miljevićeve riječi.

"Pretpostavljam da je kolega mislio na to da je Banožić mogao utjecati na svjedoke. Kao lokalni HDZ-ov funkcioner, tada i moćan ministar koji ima značajan utjecaj u tom kraju, on je eventualno mogao utjecati na postupak. Ovaj dečko to nije mogao, on ima manje od 30 godina, anoniman je. No pronašli su mu drugo, Banožiću nisu ništa, tako su očito procijenili", rekao nam je Nobilo.

Kažimo kako je protiv Banožića vinkovačko tužiteljstvo podignulo optužnicu gotovo pola godine nakon što je izazvao prometnu nesreću. DORH je naveo da je optužnica podignuta zbog "počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa, odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2., i 6. Kaznenog zakona".

Banožić je privilegiran

Kako je rekao Nobilo, u Banožićevom slučaju očito se vjerovalo da pritvor nije potreban. Radilo se o procjeni tadašnjeg suca istrage. No iz onoga što je kasnije bilo, jasno je da je Banožić bio privilegiran. Za njega su vrijedili posebni, strogo kontrolirani uvjeti.

>>Banožića policija ispitala u strogo kontroliranim uvjetima, branili korištenje lifta?

Neposredno pred Banožićev dolazak u zgradu Policijske uprave u Vinkovcima djelatnicima se branilo korištenje lifta kako bi bivši ministar bez čekanja, da ga vidi što manje ljudi, mogao odmah ući u dizalo, pisao je tada Telegram.

Isto se dogodilo kada je Banožić došao na kat na kojem se nalazi policijska soba s kamerama, gdje je dao iskaz. Službenicima na tom katu rečeno je da neko vrijeme ne izlaze iz ureda.

"To nije postupak kakav bi imao svaki drugi hrvatski građanin"

"Ako je točna ova informacija da je on praktički u tajnosti ispitan na policiji, a očito je riječ o radnji prvog ispitivanja okrivljenika, koje je Državno odvjetništvo povjerilo policiji, to nije nešto što je uobičajeno, to nije postupak kakav bi imao svaki drugi hrvatski građanin i to ne šalje dobru poruku", rekao je tada odvjetnik Fran Olujić.

>>FOTO Banožić se pojavio u javnosti prvi put nakon nesreće, sjedi u kafiću

Nedugo nakon nesreće Banožić je snimljen kako u jednom ugostiteljskom objektu sjedi s bratićem šefa PU vukovarsko-srijemske. Kafić u kojem je Banožić bio nalazi se u neposrednoj blizini njegovog stana. Na fotografiji s njim je Zlatko Zovak Braco, bratić načelnika vukovarsko-srijemske policije Ante Zovka. 

Jutarnji je pisao da Banožiću nisu određene nikakve mjere opreza, pa mu tako mjesecima nakon nesreće nije oduzeta vozačka dozvola, a mogao je slobodno i kontaktirati svjedoke nesreće. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.