Rusi počeli koristiti Gerberu: "Ovo bi moglo biti opasno za Ukrajince"

Screenshot: Telegram

Nakon dugih mjeseci borbe s bespilotnim letjelicama Shahed, Ukrajinu sada čeka Shahedova "mlađa sestra", poznata kao Gerbera. Naime, ukrajinski mediji su ranije ovog tjedna izvijestili da je u blizini Kijeva 24. srpnja uočen novi, dosad neviđeni dizajn ruske bespilotne letjelice. 

Ruska vojna postrojba "Staljinovi sokolovi" je u nedjelju objavila snimku letjelica i kazala da se radi o Gerberi, "mlađoj sestri" drona Geran. Rusi Geranom nazivaju bespilotne letjelice Shahed dizajnirane u Iranu koje "zuje" na specifičan način dok se približavaju meti, piše Newsweek.

Borba bespilotnim letjelicama

Bespilotne letjelice su počele dominirati ukrajinskom bojišnicom. Rusija je do sada najčešće koristila dronove Shahed, a nedavno je prešla na domaću proizvodnju. Dronove navodno proizvodi u središnjoj ruskoj regiji Tatarstan te je prilagodila dizajn izbjegavanju ukrajinske protuzračne obrane. 

Jučer je Ukrajina priopćila je da je presrela svih 89 bespilotnih letjelica Shahed koje je tijekom noći ispalila Rusija. Zračne snage su kazale da se radilo o jednom od najmasovnijih napada dronovima na Ukrajinu. 

Andrij Černjak, glasnogovornik ukrajinske vojno obavještajne agencije (GUR) je ranije ovog mjeseca kazao da je Rusija počela koristiti nove, jeftine bespilotne letjelice dugog dometa, koje su često izrađene od plastike ili šperploče. 

"Ovo predstavlja stvarnu opasnost za Ukrajince"

Andrij Kramarov, rezervist ukrajinskih zračnih snaga rekao je za Newsweek da kamera na Gerberi može slati snimke ruskim operaterima, pri čemu Moskva može dobiti vrijedne informacije o lokacijama moćnih sustava kao što su Patriot ili NASAMS. 

Gerbera koju su vojnici navodno pronašli u okolici Kijeva nije imala ugrađenu bojevu glavu, stoga ukrajinski mediji nagađaju da se možda radilo o nekoj vrsti testnog prototipa koji se može koristiti za izviđanje ili kao mamac. 

Kramarov navodi da je Gerbera opremljena relativno malom bojnom glavom kako bi se oslobodilo mjesta za kameru. Rusi bi mogli sve češće koristiti Gerberu zbog niske cijene i relativno velikog dometa. 

"Radi se o bespilotnoj letjelici vrlo elegantnog izgleda koja nema nikakve nove tehnološke značajke, već je dorađena za jeftinu masovnu proizvodnju. Međutim, ovaj tip jeftine bespilotne letjelice predstavlja stvarnu opasnost za Ukrajince", rekao je za Newsweek Steve Wright, stručnjak za bespilotne letjelice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.