Na Novom Zelandu otvorena banka sperme osoba zaraženih HIV-om

Foto: 123rf

NA NOVOM ZELANDU pokrenuta je prva svjetska banka sperme HIV pozitivnih davatelja. Stvorena je kako bi se podigla razina svjesnosti o samoj bolesti i koliko je ona uistinu zarazna.

Spermu su u banku već donirala tri muškarca pozitivna na HIV koji u svojoj krvi imaju toliko nisku razinu tog virusa da ga ne mogu prenijeti spolnim odnosom ili rađanjem djeteta.

Banku Sperm Positive pokrenule su tri dobrotvorne organizacije uoči Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, koji se obilježava 1. prosinca.

Morao dati otkaz

Organizacije Body Positive, New Zealand Aids Foundation i Positive Women Inc nadaju se da će putem ovog projekta uspjeti educirati javnost o prenošenju HIV-a i umanjiti stigmu koja okružuje one koji su zaraženi tim virusom, piše BBC.

Jedan od tri spomenuta donatora, Damien Rule-Neal, rekao je za Radio Novi Zeland da ga je poslodavac maltretirao nakon što mu je rekao da je HIV pozitivan i da je na kraju odlučio napustiti svoj posao.

"Današnja moderna znanost osigurava da se, uz korištenje lijekova, ta bolest ne može prenositi. Puno mojih prijateljica s HIV-om odlučilo je imati djecu", rekao je.

Veliki napredak u liječenju HIV-a

Rule-Nealu je dijagnosticiran HIV 1999. godine. Danas je zdrav, oženjen, s dvoje djece i tri unuka.

Posljednjih godina došlo je do velikog napretka u liječenju HIV-a. Antiretrovirusna terapija, odnosno svakodnevna kombinacija lijekova koji sprečavaju razmnožavanje HIV-a u tijelu, može sniziti količinu virusa u krvi do te razine da se on više ni ne može detektirati.

Otprilike 38 milijuna ljudi je u 2018. godini bilo pozitivno na HIV.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.