Na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom

Ilustracija: EPA

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale drugi dan zaredom, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer se dio ulagača povlači s tržišta nakon snažnog rasta burzovnih indeksa od početka godine.

Dow Jones indeks skliznuo je 1.29 posto, na 40.665 bodova, dok je S&P 500 pao 0.78 posto, na 5.544 boda, a Nasdaq 0.70 posto, na 17.871 bod.

Sektor proizvođača čipova drugi dan zaredom pod pritiskom

I jučer je, drugi dan zaredom, pod pritiskom bio sektor proizvođača čipova jer vlada predsjednika Joe Bidena namjerava uvesti nove restrikcije na izvoz čipova u Kinu.

Osim toga, nastavljena je rotacija kapitala iz tehnološkog sektora, koji je predvodio po rastu posljednjih godina, u sektore koji bi mogli imati više koristi od smanjenja kamatnih stopa.

"Neki ulagači sklanjaju kapital u gotovinu nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci"

Naime, na tržištu se učvrstilo mišljenje da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope jer inflacijski pritisci popuštaju, dok se rast gospodarstva usporava.

"Prethodnih dana vidjeli smo rotaciju na tržištu – povlačenje iz tehnološkog sektora, a ulaganje u druge. No, danas je prodaja zahvatila gotovo sve sektore. Čini se da se neki ulagači povlače s tržišta i sklanjaju kapital u gotovinu, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci", objašnjava Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Zbog toga je jučer Dow Jones indeks skliznuo s rekordnih razina, nakon tri dana rasta. Indeks Russell 2000, koji uključuje dionice malih i središnjih kompanija, pao je, pak, drugi dan zaredom, nakon što je u prethodnih pet dana skočio više od 11 posto.

Analitičari očekuju rast zarada u prosjeku za 11 posto na godišnjoj razini

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija i banaka u drugom tromjesečju. Od 60 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 85 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada.

Zahvaljujući tome, analitičari u anketi Reutersa sada očekuju rast zarada u prosjeku za 11 posto na godišnjoj razini, dok su prije desetak dana očekivali rast od oko 10 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.21 posto, na 8.204 bodova, a za toliko je porastao i pariški CAC, koji je dosegnuo 7.586 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0.45 posto, na 18.354 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.