Najduža opsada u ljudskoj povijesti trajala je 21 godinu

Foto: Wikipedia

Na današnji je dan 1669. godine završila najduža opsada u zabilježenoj ljudskoj povijesti. Osmanska vojska i mornarica konačno su zauzele otok Kretu i izbacile Mlečane otamo. Opsada je trajala 21 godinu.

Mlečani su Kretu zvali Kandijom, po najvećem gradu Heraklionu, koji se nalazi na sjevernoj obali otoka. Važnost Krete ostala je ista tijekom cijele povijesti: njen strateški smještaj u srcu istočnog Sredozemlja bio je pogodan za razvoj pomorske trgovine. U vrijeme Rima Kreta je bila jedna od glavnih točki za opskrbu rimskih trgovačkih brodova.

Venecijska Kandija

U srednjem vijeku Venecija se razvila kao prava trgovačka sila pa je početkom 13. stoljeća zauzela otok i počela tamo trgovati. Bio je to dio velikog venecijanskog plana da proširi svoj utjecaj po cijelom Sredozemlju.

Ipak, od 16. stoljeća Venecija dobiva konkurenciju u obliku muslimanske države na istoku. Osmansko je Carstvo htjelo izbaciti Mlečane iz istočnog Sredozemlja. Ne samo zato što su bili konkurencija već i zato što su konstantno podupirali ratove protiv muslimana.

Mletački simboli i otok Kreta

Umjesto Venecije, Osmansko je Carstvo favoriziralo Dubrovnik koji je s njima imao uređene trgovačke i političke odnose. U 17. stoljeću odnosi između Mletačke Republike i Osmanskog Carstva bili su obilježeni konstantnim ratovanjem.

Opsada u trajanju od 21 godine

Kandijski rat počeo je sredinom stoljeća. Mletačka vlast još uvijek je bila ogorčena zbog gubitka Cipra pola stoljeća ranije, a znala je da se muslimani spremaju osvojiti njihov zadnji veliki posjed na istočnom Sredozemlju. To je bilo nedopustivo pa su vlasti usmjerile velik dio financija zarađenih porezima od trgovine kako bi uspješno obranili otok.

Osmanlije su u 17. stoljeću bili najveća militaristička sila na svijetu, no Mlečani su se uz konstantnu opskrbu otoka i novačenje brojnih vojnika uspjeli održati. Duždevi i ministri su se mijenjali, a rat na Kandiji ostao je i dalje aktualan.

U zadnjoj fazi opsade Mlečani više nisu mogli plaćati opskrbu i vojsku, a rat je postao jednostavno preskup. S druge strane, Osmanlije su 1664. godine potpisali mir u Vašvaru pa su se mogli koncentrirati na Kretu, gdje su jedino ratovali. Zadnja faza opsade Krete bila je najbrutalnija, a 27. rujna 1669. godine napokon će završiti osmanskom pobjedom.

Otok je ostao u osmanskom posjedu sve do 1898. godine, kada će zbog diplomatskih pritisaka Velike Britanije i Francuske Kreta postati internacionalna zona (čitaj: britanska), a dvadesetak godina kasnije postat će dijelom grčke države.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.