Tisuću brodova sukobilo se u ovoj drevnoj bitci. Ishod je promijenio sve

Foto: Shutterstock, Wikipedia

Akcij je drevni grad na jonskoj obali u Grčkoj. U povijesti je ostao zapamćen kao mjesto gdje se odigrala jedna od najvećih pomorskih bitki na svijetu, a svakako najveća pomorska bitka u starom Rimu. 2. rujna 31. godine pr. Kr. tamo su se sukobile flote dvojice najvećih moćnika u Rimskoj Republici - Marka Antonija i Gaja Oktavijana. Bitka je završila slomom Antonijeve flote, što je odredilo kasniju povijest Rima te posljedično povijest Europe i svijeta.

Rimska država - premala za dvojicu moćnika

Marko Antonije i Gaj Oktavijan svoj su odnos započeli kao prijatelji, no kada je postalo jasno da ni jedan ni drugi ne žele dijeliti vlast, njihov odnos je zahladio. Bilo je to već zrelo vrijeme da Rimom zavlada jedna osoba, a taj proces trajao je skoro cijelo stoljeće.

Nakon što je vojska počela sve više dobivati na značaju u 2. i 1. stoljeću prije Krista, rimski republikanski sistem počeo se raspadati. Rimski patriciji koji su donosili odluke u Senatu bili su pod utjecajem želja velikih vojskovođa, pa je prava moć u Rimu polako prelazila u ruke generala, a ne političara.

Bista Marka Antonija

Oktavijan je dobio veliko nasljedstvo od Cezara pa je mogao početi krojiti svoje ambiciozne planove da preuzme cijelu državu. Ipak, rimski Senat dao mu je na upravljanje samo zapadne pokrajine, a Antoniju istočne. To nije bilo dovoljno. I jedan i drugi smatrali su da im treba pripasti vlast nad cijelim civiliziranim svijetom, odnosno nad rimskom državom.

Najveća pomorska bitka dotad

Njihov sukob kulminirao je najvećom pomorskom bitkom do tada zabilježenom. Marko Antonije imao je preko 500 brodova i 70.000 ljudi pod svojim zapovjedništvom, a Oktavijan 400 brodova i 80.000 vojnika. Marku Antoniju pomagale su i egipatske trupe koje mu je poslala njegova ljubavnica Kleopatra.

Pogled na Akcij danas

Međutim, sva Kleopatrina ljubav, brodovi i ljudstvo nisu pomogli. Oktavijan je razbio Antonijevu flotu uz male gubitke i poslao ga u bijeg. Antonije je stigao u Egipat, gdje je počinio samoubojstvo s Kleopatrom, a Oktavijanu je ostavio glomaznu državu bez ikakve opozicije.

U bitci kod Akcija sudjelovalo je gotovo tisuću brodova. I danas ostaje jedna od najvećih bitaka na moru, a one koje su ipak bile veće dogodile su se stoljećima kasnije: Lepant (16. stoljeće), Jutland (Prvi svjetski rat) i Midway (Drugi svjetski rat). Jedina konkurentska bitka iz starog vijeka je ona kod Salamine u kojoj su se sukobili Grci i Perzijanci.

Nakon Akcija počeo je novi period rimske povijesti. Njime više nije vladao Senat, već car i vojskovođa, koji su donosili sve važne odluke. Transformacija države bila je ipak postepena. Oktavijan nije samo posegnuo za moći već je pažljivo izgradio titulu princepsa, kojoj je dao dodatne ovlasti. Svaki idući car dodao je još koju, čineći poziciju cara apsolutnom do kraja 1. stoljeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.