Napokon nestaje najveće ruglo u Zagrebu?

Odlukom o rješavanju spornih imovinskopravnih odnosa između države i Grada Zagreba sklapanjem Sporazuma o nagodbi, koju je vlada donijela danas, razriješen je ključan preduvjet za realizaciju nacionalnog strateškog projekta - Nacionalne dječje bolnice u Blatu, na čijem je mjestu najveće ruglo u Zagrebu, propala Sveučilišna bolnica koja desetljećima stoji nedovršena i potpuno zapuštena. 

Tržišna vrijednost nekretnine iznosi 14.4 milijuna eura

Važnost tog strateškog nacionalnog projekta u uvodu vladine sjednice naglasio je i premijer Andrej Plenković, rekavši da će nakon ove odluke Ministarstvo zdravstva moći raspisati glavni natječaj za izvedbeni projekt i odabir izvođača radova na lokaciji u Blatu.

Nagodbom će biti razriješeni svi dugogodišnji imovinskopravni odnosi "koji su na određeni način sprečavali sam početak realizacije projekta", dodao je.

Iz vlade navode da će se na temelju današnje odluke riješiti sporni imovinskopravni odnosi između RH i Grada Zagreba tako da Grad Zagreb prizna pravo vlasništva Republike Hrvatske na toj nekretnini, a država za polovicu iznosa vrijednosti te nekretnine prenese u vlasništvo Gradu Zagrebu nekretnine potrebne za društvene i druge javne namjene.

"Tržišna vrijednost nekretnine u Blatu iznosi 14.4 milijuna eura, a na tim se česticama vodi spor o vlasništvu nad zemljištem između države i Grada te je u dogovoru s DORH-om donesena odluka o potpisivanju sporazuma dviju strana, temeljem kojeg će se država, kako ne bi plaćala 7.2 milijuna eura, odreći prava vlasništva nad nekretninama na kojima će se primjerice graditi vrtići", objasnio je potpredsjednik vlade Branko Bačić.

Beroš: Na korak smo do realizacije velikog projekta

"Sada će Ministarstvo zdravstva moći ići u realizaciju cijelog prevažnog projekta", naglasio je Bačić. Ministar zdravstva Vili Beroš zahvalio je Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Gradu Zagrebu "na naporima koje su napravili" da se riješi prijepor te je omogućena provedba izgradnje bolnice u Blatu.

"Nakon dugo vremena i pokušaja brojnih administracija, mi smo sada samo na jedan korak do realizacije tog velikog projekta", naglasio je Beroš.

"Vjerujemo da ćemo u roku od šest mjeseci potpisati javni otvoreni natječaj i nakon njegove provedbe pristupiti izradi glavnog i izvedbenog projekta, za koji očekujemo da će biti gotovi u roku do jedne godine, nakon čega bi u konačnici slijedila izgradnja same bolnice", dodao je Beroš.

Bolnica bi trebala imati 55.000 metara četvornih u prvoj fazi te u drugoj fazi još 43.000 metara četvornih, s ukupno 535 kreveta, a u njoj će se zbrinjavati "najsloženija problematika dječje dobi", istaknuo je Beroš.

Raspušteno Općinsko vijeće Vira

Vlada je na sjednici donijela i odluku o raspuštanju Općinskog vijeća Vira, a posebnim rješenjem imenovat će svoga povjerenika za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća.

Odluka vlade uslijedila je s obzirom na to da je ništavnom proglašena sjednica Općinskog vijeća na kojoj je donesena odluka o proračunu općine za ovu godinu. S obzirom na to da je sjednica proglašena nezakonitom, stekli su se zakonski uvjeti za raspuštanje predstavničkog tijela jer se smatra da proračun nije donesen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.