NATO će s Trumpom doživjeti tektonske promjene. Ovo je plan za Ukrajinu

Foto: EPA

DONALD Trump više je puta prijetio da će SAD napustiti NATO. No, kako navodi Politico, brojni njegovi bivši suradnici smatraju da on to neće nužno učiniti. Ali to ne znači da NATO s Trumpom na čelu SAD-a neće doživjeti ogromne promjene. Ova tema se ponovo aktualizirala nakon katastrofalno loše debate aktualnog predsjednika Joea Bidena. Nakon prošlotjedne ankete jasno je da je Donald Trump favorit za predsjednika.

U zamjenu za nastavak sudjelovanja SAD-a u NATO-u Trump ne samo da bi očekivao da europske zemlje drastično povećaju svoju potrošnju na obranu - što je i bila njegova glavna pritužba dok je bio predsjednik - nego bi također poduzeo ono što je stručnjak za obranu Dan Caldwell, čovjek upoznat s načinima razmišljanja Trumpovog savjetodavnog kruga za nacionalnu sigurnost, za Politico opisao kao "radikalnu preorijentaciju" NATO-a.

"Više zapravo nemamo izbora", rekao je Caldwell za Politico, navodeći rastući dug SAD-a, slabašno novačenje vojske i obrambenu industrijsku bazu koja ne može držati korak s izazovom iz Rusije i Kine. Nitko iz Trumpovog stožera nije komentirao ove teze niti je Trump objasnio svoj plan s NATO-om.

Plan za NATO i dvoslojni sustav

Ali brojni analitičari i stručnjaci koji znaju situaciju u razgovoru za Politico govorili su o ovome. Prema tim dužnosnicima, SAD bi zadržao svoj nuklearni kišobran nad Europom tijekom drugog Trumpovog mandata održavanjem svojih zračnih snaga i baza u Njemačkoj, Engleskoj i Turskoj, kao i svojih pomorskih snaga.

U međuvremenu bi najveći dio pješaštva, oklopa, logistike i topništva prešao iz američkih u europske ruke. Dijelovi ovog plana predstavljeni su u članku koji je u veljači 2023. objavio Trumpov Centar za obnovu Amerike, ali u mjesecima nakon toga pojavio se detaljniji konsenzus među Trumpovim pristašama o nacrtu novog koncepta za NATO.

Promjena koju predviđaju uključivala bi "znatno smanjenje američke sigurnosne uloge", rekao je Caldwell, koji je nedavno bio viši savjetnik Russella Voughta, bivšeg višeg dužnosnika Trumpove administracije, koji je u svibnju imenovan političkim direktorom Nacionalne konvencije Republikanske stranke i za kojeg se očekuje da će igrati bitnu ulogu u drugoj Trumpovoj administraciji.

Drugi dio Trumpovog plana je "dvoslojni NATO sustav". Ta ideja, koju je prvi predložio jedan visoki bivši dužnosnik Trumpove administracije, umirovljeni general-pukovnik Keith Kellogg, znači da zemlje članice koje ne budu trošile 2 posto BDP-a na obranu "ne bi uživale sigurnosno jamstvo Sjedinjenih Država".

Trump je dosad jasno kritizirao članice NATO-a koje ne izdvajaju dogovorenih dva posto BDP-a na obranu. Nedavno je, štoviše, jasno dao naslutiti da takve zemlje ne bi branio od napada Rusije.

Brzo rješenje ukrajinskog pitanja

Trump također ima plan za brzo rješenje ukrajinskog sukoba. Iako detalji nisu poznati, dvojica sugovornika Politica bliska Trumpu sugeriraju da je došlo do razgovora s Putinom o tome koliko ukrajinskog teritorija Moskva može zadržati. Također, razmišlja se i o dogovoru da se NATO neće širiti prema istoku, posebno na područje Ukrajine i Gruzije.

SAD je daleko najveći doprinositelj operacijama NATO-a, godišnje troši oko 860 milijardi dolara na obranu, što predstavlja 68 posto ukupnih izdataka zemalja NATO-a u 2023. To je više od 10 puta više od Njemačke, druge po veličini po potrošnji. Znatan dio tih izdataka SAD-a, koji iznosi oko 3.5 posto američkog BDP-a, odlazi na obranu Europe, iako Pentagon odbija javno otkriti koliko, kaže Jeremy Shapiro, direktor istraživanja Europskog vijeća za vanjske odnose.

Što će biti s Ukrajinom?

U travnju je The Washington Post izvijestio da Trumpov okvirni plan također uključuje pritisak na Ukrajinu da ustupi Krim i pograničnu regiju Donbas Rusiji.

Ali prema jednom od stručnjaka za nacionalnu sigurnost koji je upoznat s Trumpovim načinom razmišljanja, Trump bi "bio otvoren prema tome da se onemogući širenje NATO-a i ne bi se vraćao na granice Ukrajine iz 1991." "To bi bilo na stolu. Ali to ne znači odustajanje od bilo koje druge mogućnosti, uključujući isporuku velikih količina oružja Ukrajini", rekao je pod uvjetom anonimnosti.

Trump nije javno razjasnio svoje planove za Ukrajinu, ali je tijekom predizborne kampanje više puta obećao okončanje rata kao jedan od svojih prvih zadataka.

Putin je 14. lipnja rekao da će Rusija biti spremna pregovarati o prekidu rata ako Ukrajina odustane od ambicije da se pridruži NATO-u i povuče trupe iz četiri regije koje Moskva smatra svojima. Upitan u debati s Bidenom 27. lipnja jesu li ti uvjeti prihvatljivi, Trump je odgovorio: "Ne, nisu prihvatljivi. Ali gledajte, ovo je rat koji nikada nije trebao započeti."

Zelenski prozvao Trumpa

"Ako Donald Trump zna okončati ruski rat u Ukrajini, ne bi trebao čekati do američkih predsjedničkih izbora u studenom kako bi iznio detalje", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu.

"Ako zna okončati ovaj rat, trebao bi nam reći danas", rekao je Zelenski u intervjuu za Bloomberg TV. "Jer ako postoje rizici za neovisnost Ukrajine, ako postoje rizici da izgubimo državnost, želimo biti spremni na to."

"Oni ne mogu planirati moj život i život našeg naroda, naše djece", rekao je ukrajinski predsjednik. "Ako imaju plan, mislim da to moramo znati prije kako bismo se pripremili", kaže Zelenski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.