Zapad je podcijenio Rusiju. "Rusi uče, postat će smrtonosan neprijatelj za NATO"

Foto: Profimedia

General Christopher Cavoli, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi, uvjeren je da će, bez obzira na to kako završi rat u Ukrajini, ruska vojska biti jača nego danas.

Upozorio je da će, unatoč velikim žrtvama u ratu s Ukrajinom, ruska vojska postati smrtonosni neprijatelj za NATO. "Na kraju rata u Ukrajini, kako god to izgledalo, ruska vojska bit će jača nego danas", izjavio je Cavoli u razgovoru za Der Spiegel. 

"Ruske oružane snage uče, usavršavaju se, primjenjuju iskustvo stečeno u ratu", naglasio je. Pozvao je NATO da se brzo pripremi za ovu prijetnju jer će Rusija biti neprijatelj s ozbiljnim vojnim potencijalom i "jasnim namjerama".

"Zato moramo biti spremni i trebamo oružane snage koje to mogu izdržati", napomenuo je. Smatra da se novi obrambeni planovi, kao i povećane obveze za pojedine članice NATO-a koje iz njih proizlaze, trebaju brzo provoditi.

"Kad kažem brzo, mislim da moramo biti brži od Rusa", objasnio je. 

Šef njemačkih obavještajaca: Mi smo u izravnom sukobu s Rusijom

Ovaj istup dolazi samo nekoliko dana nakon što je Bruno Kahl, šef njemačke vanjske obavještajne službe, priopćio da će Rusija do kraja desetljeća steći sposobnost da pokrene napad na NATO. "Najkasnije do kraja ovog desetljeća ruske će snage moći napasti NATO", izjavio je Kahl tijekom saslušanja u parlamentarnom odboru Bundestaga.

"Kremlj gleda na Saveznu Republiku Njemačku kao na neprijatelja", objasnio je istaknuvši da je Njemačka druga najveća zemlja koja podupire Ukrajinu.

"Mi smo u izravnom sukobu s Rusijom", naveo je. Kahl tvrdi da je ruski čelnik Vladimir Putin zabrinut ne samo zbog Ukrajine nego i zbog "stvaranja novog svjetskog poretka", a ruske obavještajne službe sve više koriste sva svoja sredstva "bez imalo grižnje savjesti".

"Daljnja eskalacija situacije je sve samo ne nevjerojatna", rekao je Kahl i dodao da političari moraju njemačkim sigurnosnim službama osigurati sredstva i ovlasti da se suprotstave tim opasnostima.

Poljski predsjednik: Zvona za uzbunu zvone

Poljski predsjednik Andrzej Duda iznio je još alarmantnije predviđanje obrazlažući prijedlog o povećanju potrebnog praga za izdvajanja za obranu NATO-a s 2 na 3% BDP-a.

"S moje točke gledišta, to je pitanje zdravog razuma. Pristižu novi izvještaji, a nedavno sam vidio i jedan koji kaže da će Putin uskoro, možda već 2026. ili 2027. godine, prilagođavanjem svoje ekonomije ratu imati takvu vojnu moć da će moći napasti NATO", rekao je Duda.

"Zvona za uzbunu zvone. Imamo dvije ili tri godine u kojima možemo povećati svoje napore, skladištiti streljivo i proizvoditi oružje kako bismo maksimalno povećali europsku sigurnost, pripremiti se i osigurati da se invazija ne dogodi", dodao je.

"Ova ruska agresija mora se zaustaviti pod svaku cijenu. Ako se ne zaustavi, prelit će se, a onda, bojim se da američki novac neće biti dovoljan da zaustavi Rusiju: ​​američki vojnici će morati uskočiti, a to nitko ne želi", naglasio je. 

Rusi napreduju na bojišnici

Od početka invazije u veljači 2022. ruske snage su u rujnu ove godine najbrže napredovale na frontu. Posljednjih tjedana ruske snage okružile su niz gradova u Donjecku i onda polako stezale obruč, sve dok nisu prisilile ukrajinske snage na povlačenje.

Rusija trenutačno kontrolira oko 80 posto Donbasa i napreduje zapadno uzduž 100 km od 1200 km duge bojišnice kod taktički važnih središta Pokrovska i Kurahove.

Putin je sredinom rujna naredio povećanje redovne veličine ruske vojske za 180.000 vojnika na 1.5 milijuna vojnika, što je bio treći put da je povećao broj vojnika otkako je pokrenuo invaziju punog opsega u veljači 2022. Prethodna dva puta broj vojnika povećan je za 137.000, odnosno 170.000. 

Osim toga, Rusija je mobilizirala preko 300.000 vojnika u rujnu i listopadu 2022. Kremlj je priopćio da zasad nije planirana nova mobilizacija te da je ideja da se i dalje oslanjaju na dragovoljce koji se prijavljuju za borbu u Ukrajini zbog unosnih ugovora. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.