Scholz: Ne damo moćne projektile Ukrajini čak i ako ostale zemlje to naprave

Foto: EPA, Profimedia

Njemački kancelar Olaf Scholz isključio je isporuku dalekometnog preciznog oružja Ukrajini u budućnosti, bez obzira na odluke partnera saveza, prenosi agencija dpa.

Na druženju s građanima u Prenzlauu u istočnoj njemačkoj pokrajini Brandenburg danas, Scholz je ponovio svoje protivljenje isporuci krstarećih projektila Taurus, navodeći da bi to značilo "veliki rizik od eskalacije" ukrajinskog sukoba.

Krstareće rakete Taurus, s dometom od oko 500 kilometara, u dometu bi imale i Moskvu.  

Scholz: Ne damo moćne projektile Ukrajini čak i ako ostale zemlje to naprave

"Rekao sam ne", ustvrdio je Scholz. "I naravno, to se također odnosi i na druga oružja, da smo ih mi isporučili, koja bi mogla doseći ovu veliku udaljenost", kazao je Scholz. "To će ostati tako čak i ako ostale zemlje saveznice odluče drugačije", dodao je.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski već neko vrijeme vrši pritisak na zapadne saveznike da im dostave oružje dugog dometa kako bi mogli napasti rusku logistiku i vojne aerodrome zračnih snaga daleko iza crte bojišnice, čak i na ruskom teritoriju.

Oružje najvećeg dometa koje isporučuje Njemačka je raketni bacač Mars II, koji može pogoditi ciljeve udaljene 84 kilometra.

NATO partneri SAD, Britanija i Francuska isporučili su krstareće rakete dometa do 300 kilometara.

Trenutno je u tijeku rasprava o tome treba li odobriti uporabu tog oružja protiv ciljeva na ruskom teritoriju. SAD i UK zasad oklijevaju s tom odlukom, a Rusija je već zaprijetila kako bi takva odluka značila izravan sukob NATO-a i Rusije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.