Njemačka nakon skandala traži stroži nadzor financijskog i računovodstvenog sektora

Foto: EPA

NJEMAČKA koalicijska vlada dogovorila je paket reformi financijskih i računovodstvenih pravila kako bi spriječila nove skandale poput onog s Wirecardom, čija je propast potaknula oporbu na pokretanje istrage.

Ministar financija Olaf Scholz i ministrica pravosuđa Christine Lambrecht iz stranke socijaldemokrata (SPD) izjavili su da je plan reformi dogovoren s konzervativcima predvođenom vladom i ministarstvom gospodarstva.

Parlamentarna istraga o neuspjelom sprečavanju najveće poslijeratne korporativne prevare u Njemačkoj

Zastupnici su pak pokrenuli parlamentarnu istragu kako bi prisilili vladu da otkrije više detalja o neuspjelom sprečavanju najveće poslijeratne korporativne prevare u Njemačkoj, u čijem je središtu propala digitalna financijska tvrtka Wirecard.

Ta je kompanija postala ljubimica ulagača i 2018. uvrštena je u indeks DAX, nadmašivši po tržišnoj kapitalizaciji Deutsche Bank i Commerzbank. Ovog ljeta naprasno je objavila stečaj nakon što je revizorska kuća Ernst & Young upozorila da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.  

Predstavljajući plan dan uoči početka istrage, Scholz je rekao da bi planirane reforme trebale pomoći vratiti povjerenje u Njemačku kao poslovno i investicijsko odredište.

"Želimo da regulator BaFin dobije oštrije zube", rekao je Scholz.

Koalicija zagovara proširenje BaFinovih ovlasti

Koalicija se složila da bi BaFinove ovlasti trebale biti proširene i na pravo na prikupljanje informacija od pravnih osoba koje nisu izravno uključene u sporne slučajeve. BaFin bi dobio pravo i na provedbu forenzičkih istraga te na informiranje javnosti u ranoj fazi o postupcima kontrole bilance.

Kako bi izbjegao sukob interesa, Berlin želi ojačati neovisnost revizora uvođenjem obveze promjene revizorskih tvrtki svakih 10 godina, prema planu u koji je uvid dobio Reuters.

"Također ćemo strože odvajati reviziju od savjetovanja u tvrtkama od javnog interesa", stoji u tome dokumentu.

Lambrecht pak želi strože zakone kako bi se revizore lakše pozivalo na odgovornost u građanskim tužbama.

Berlin želi poboljšani nadzor i na razini Europske unije

Vlada u Berlinu također želi da se nadzor poboljša i na razini Europske unije, u sklopu nastojanja usklađivanja tržišta kapitala u Uniji, po uzoru na Američku komisiju za vrijednosne papire i burze (SEC).

Glasnogovornik oporbenih Zelenih za područje financija Danyal Bayaz izjavio je da su vladini planovi razočaravajući.

"Olaf Scholz pokušava se predstaviti kao majstor transparentnosti pretvarajući se da kontrolira situaciju, dan uoči (sutrašnjeg) početka parlamentarne istrage", rekao je Bayaz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.