Njemačka zbog Dodika odlučila da ipak neće dati 105 milijuna eura BiH

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Njemačka vlada odlučila je prekinuti financiranje četiri razvojna projekta koja su trebala biti realizirana na teritoriju Republike Srpske, a ta je odluka izravni rezultat secesionističke politike koju vode vlasti tog entiteta, potvrdili su u srijedu iz veleposlanstva Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Vlada u Berlinu tako je odlučila uskratiti financiranje dva projekta obnove hidroelektrane u Trebinju, gradnje jednog vjetroparka u istočnoj Hercegovini te sustava pročišćavanja otpadnih voda u Bosanskoj Gradišci.

Sva četiri projekta vrijedna su 105 milijuna eura, a do sada je njihovo financiranje bilo pod suspenzijom nakon što je parlament RS-a potkraj 2021. donio odluke kojima bi taj entitet preuzeo neke od ovlasti BiH kao države, čime je izravno narušen Daytonski sporazum. Vlada u Berlinu zbog toga je uvjetovala nastavak financijske potpore odustajanjem od takve politike.

Dodik: Ni po koju cijenu neću promijeniti politiku

"No do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila njemačka vlada nije došlo. Umjesto toga, predsjednik i vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte", stoji u priopćenju veleposlanstva.

Naveli su i kako Njemačka ostaje spremna surađivati s BiH, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj, no njen je temeljni uvjet za to očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

Vlastima RS-a uskraćena je i pomoć iz novog paketa Europske unije namijenjenog zapadnom Balkanu. Tim je paketom, koji je stupio na snagu u srpnju, za BiH osigurano 303 milijuna eura, a neće se financirati niti jedan projekt na teritoriju RS-a.

Uskrata financijske pomoći natjerala je vlasti RS-a da se pod nepovoljnim uvjetima i uz velike kamate zadužuju na burzama emitiranjem obveznica, no čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je kako ni po koju cijenu neće promijeniti politiku, koja je njemu i njegovim najbližim suradnicima donijela sankcije SAD-a i Velike Britanije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.