Njemačka želi sačuvati industriju čelika. Gura "zelenu" proizvodnju

Foto: EPA

Njemački sektor čelika ključan je za stvaranje vrijednosti u industriji, zapošljavanje i zelenu transformaciju, zaključili su dužnosnici, proizvođači i sindikalni čelnici, zatraživši od vlade kontrolu cijena energije i potporu potražnji kroz mehanizam javne nabave.

"'Zeleni' čelik proizveden u Njemačkoj naš je motor", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck na 'samitu' o očuvanju ključnog sektora, održanom u ponedjeljak u Duisburgu. Njemačka proizvodnja čelika prva je karika u brojnim važnim lancima stvaranja vrijednosti, što je čini važnim pokretačem ključnih sektora, kao što su automobilska i industrija strojeva i njihova transformacija, istaknuo je ministar.

"Zeleni" čelik

"U Njemačkoj ćemo do 2030. godine transformirati otprilike trećinu kapaciteta za proizvodnju sirovog čelika i pritom proizvesti oko 12 milijuna tona čelika bez CO2", poručio je Habeck, naglasivši da su Njemačka i EU globalni lideri u dekarbonizaciji industrije čelika.

Industrija čelika u Njemačkoj veliki je potrošač energije i čini oko sedam posto ukupnih njemačkih emisija stakleničkih plinova, a rješenje bi mogle ponuditi nove tehnologije i korištenje obnovljivih izvora energije, uz izdašnu potporu vlade. Uz dekarbonizaciju, njemačku industriju čelika muče i problemi poput slabog gospodarstva, visokih cijena energije i jeftinog uvoza, uglavnom iz Azije.

Sindikat čeličanama: Obvežite se na proizvodnju u Njemačkoj

Uoči samita, glavni sindikat metalaca IG Metall pozvao je čeličane da se "jasno obvežu na proizvodnju u Njemačkoj i da ulažu u domaća postrojenja". Političari moraju stvoriti pouzdano okruženje za ulaganja i raditi na tome da se osiguraju konkurentne cijene električne energije za industrijski sektor, naglasili su u sindikatu.

Njemački proizvođači upozorili su da bi zbog visokih cijena energije i nepouzdane opskrbe mogli razmisliti o preseljenju u inozemstvo. Alternativa bi po njima bilo smanjenje proizvodnje. Samit je organiziralo ministarstvo gospodarstva Sjeverne Rajne-Vestfalije budući da od više od 80.000 zaposlenih u industriji, njih oko 25.000, radi u toj saveznoj zemlji, prema ministarstvu.

Grad Duisburg stekao je reputaciju najveće europske lokacije za proizvodnju čelika, sa šest visokih peći. "Zajedno šaljemo snažan signal da čelik ima budućnost", rekla je ministrica gospodarstva Sjeverne Rajne-Vestfalije Mona Neubaur.

Industrija pod pritiskom

Konkurentna domaća industrija čelika ključna je za industrijske lance vrijednosti, prosperitet, zapošljavanje i zelenu transformaciju u Njemačkoj i Europi, stoji u akcijskom planu industrije. "Čelik je jako važan materijal za njemačku i za europsku industriju", pišu autori plana, pozivajući vladu da usvoji program hitnih mjera pomoći sektoru.

Jedanaest njemačkih saveznih zemalja u "savezu za čelik" zagovara u akcijskom planu uspostavu 'zelenih' tržišta na kojima bi se potražnja za čelikom sa smanjenim emisijama CO2 promicala putem javne nabave.

Industrija čelika pod velikim je pritiskom, rekao je predsjednik Federacije čelika Gunnar Groebler. "Da kotao ne bi eksplodirao, treba zategnuti tri najveća vijka: treba uspostaviti zelena tržišta, kontrolirati cijene energije i uspostaviti učinkovite mehanizme zaštite od nepoštene konkurencije", smatra Groebler.

"O industriji čelika ovise deseci tisuća dobro plaćenih, kolektivnim ugovorima osiguranih radnih mjesta", podsjetio je zamjenik predsjednika sindikata IG Metall Juergen Kerner.

Sektor proizvodi sirovinu pa je ključan i za mrežu stvaranja vrijednosti koja njemačkoj industriji jamči uspješnu proizvodnju i to treba sačuvati i pretvoriti u ugljično neutralnu budućnost, dodao je Kerner. Tvrtke bi pak trebale ulagati u budućnost domaćih lokacija, naglasio je sindikalni čelnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.