Napad u Mannheimu bio je vjerski motiviran? "Islam pripada Njemačkoj, islamizam ne"

Screenshot: YouTube

Njemačko savezno tužiteljstvo sumnja da se iza prošlotjednog napada nožem na antiislamskom skupu u jugozapadnom gradu Mannheimu, tijekom kojeg je ubijen policajac, krije vjerski motiv.

Savezni tužitelj, najviši njemački tužiteljski organ odgovoran za terorizam, špijunažu i međunarodno kazneno pravo, preuzima slučaj zbog njegove posebne važnosti, rekla je jučer glasnogovornica tužitelja, piše Deutsche Welle.

Napadač se suočava s optužbama za ubojstvo, pokušaj ubojstva i za teške tjelesne ozljede

Rekla je da je osumnjičeni napadač, 25-godišnji afganistanski državljanin te čovjek koji u Njemačkoj živi devet godina, osumnjičen da je htio spriječiti kritičare islama da ostvare svoje pravo na slobodu izražavanja. Podsjetimo, policija je ustrijelila napadača i on se još uvijek nalazi u bolnici.

Osumnjičenik, koji nema kriminalni dosje i nije bio otprije poznat njemačkoj policiji, suočit će se s optužbama za ubojstvo, pokušaj ubojstva i pet točaka optužnice za teške tjelesne ozljede.

Ministar pravosuđa: Jasne su indikacije islamističkog motiva napada

Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann iz Slobodnih demokrata (FDP), mlađeg partnera u trenutnoj njemačkoj koalicijskoj vladi, napisao je na društvenoj mreži X da postoje "jasne indikacije islamističkog motiva".

"Islam pripada Njemačkoj, ali islamizam ne. Opasnost od vjerskog fanatizma i radikalnog islamizma i dalje je velika", objavio je Buschmann na X-u.

Drugi političari FDP-a zahtijevali su da skupine muslimanske zajednice učine više u borbi protiv ekstremizma. "Islamske skupine i svećenstvo ne mogu pobjeći od borbe protiv islamizma", rekao je za njemačke medije Konstantin Kuhle, predsjednik parlamentarne skupine FDP-a.

Tisuće okupljenih u Mannheimu

Jučer se oko 8000 ljudi okupilo u Mannheimu kako bi odali počast 29-godišnjem policajcu koji je u nedjelju podlegao ozljedama zadobivenim nožem. Događaj su organizirali kršćanski, muslimanski i židovski vjerski vođe te lokalni političari.

"Smrt ove mlade osobe sve nas ispunjava tugom, razdire i ostavlja nas bez riječi", rekao je lokalni katolički đakon Karl Jung, dok je Mustafa Aydinli, imam muslimanske zajednice Mannheima, pozvao građane da se drže zajedno jer "Bog želi da živimo u miru".

Scholz će se obratiti parlamentu o sigurnosti

Nakon što je u nedjelju izjavio da je "duboko užasnut" smrću policajca, njemački kancelar Olaf Scholz trebao bi u četvrtak poslati izjavu o nacionalnoj sigurnosti njemačkom parlamentu, Bundestagu, navodi se u pismu kancelara, kako izvještava njemačka novinska agencija dpa.

Međutim, nije jasno hoće li tema Scholzova obraćanja biti domaća sigurnost nakon napada u Mannheimu ili vanjska politika nakon njegove nedavne odluke da dopusti Ukrajini korištenje njemačkog oružja za napade na vojne ciljeve unutar međunarodno priznatih granica Rusije.

Visoki stupanj pripravnosti uoči europskih izbora i Eura 2024.

Na domaćem planu Njemačka je u stanju pripravnosti zbog mogućih islamističkih napada od izbijanja rata između Izraela i Hamasa 7. listopada 2023. Uz izbore za Europski parlament 9. lipnja i nogometno Europsko prvenstvo koje u Njemačkoj počinje tjedan dana kasnije, šef domaće obavještajne službe upozorio je da je rizik od takvih napada stvaran i veći nego što je bio dugo vremena.

Njemački ministar financija Christian Lindner (FDP) rekao je za Bild da se Njemačka mora odlučno obraniti od islamističkog terorizma, dok je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni) pozvala kolege da ne instrumentaliziraju napad tražeći strože migracijske zakone.

"Ako je cilj ekstremista, bilo ekstremne desnice ili islamista, podijeliti slobodno društvo, onda moramo odgovoriti zajedno kao društvo", rekla je jučer Baerbock na događaju u Düsseldorfu koji su organizirale lokalne novine Rheinische Post.

"Naravno da sam bila duboko pogođena", rekla je o napadu u Mannheimu, ali je ipak pozvala njemačko društvo i demokraciju da ne dopuste da budu "uništeni mržnjom, nasiljem i ubilačkim namjerama", prenosi Deutsche Welle.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.