Njemačku trese veliki skandal, sumnja se da su vladajući prikrivali aferu Wirecard

Ilustracija: EPA

NJEMAČKU trese jedan od najvećih poslovnih skandala, afera Wirecard, a zbog njega su na tapeti političari koji, kako se čini, nisu učinili sve u njihovoj moći da ga zaustave. 

>> Šef Bundesbanke: Njemačka mora postrožiti propise o reviziji i računovodstvu

Ministar financija Olaf Scholz nije uspio uvjeriti njemački parlament da su financijski regulatori učinili sve što je u njihovoj moći da bi spriječili aferu Wirecard.

U saslušanju iza zatvorenih vrata Scholz je naglasio kako bi reforma njemačke financijske regulacije, koju je njegovo ministarstvo predstavilo prije desetak godina, trebala popraviti sve nedostatke u sustavu i osigurati da se slične afere ne dogode u budućnosti.

Ipak, to nije uvjerilo zastupnike Bundestaga, prvenstveno oporbene, koji su zatražili da se o pozadini afere otvori sveobuhvatna istraga.

Politički udarac

Kancelarka Angela Merkel već sad nije u milosti oporbe, baš kao ni spomenuti ministar financija Olaf Scholz, za kojeg bi ovo mogao biti veliki politički udarac. Osobito ako se uzme u obzir njegova kandidatura za kancelara na izborima za Bundestag sljedeće godine. 

"Zanimljiva pitanja o Wirecardu ostala su bez odgovora", izjavio je Fabio De Masi, zastupnik stranke Die Linke i član parlamentarnog Odbora za financije.

De Masi je istaknuo da je Scholz nejasno objasnio zašto je ministarstvo financija lobiralo u Kini za tu tvrtku za digitalna plaćanja još sredinom prošle godine, mjesecima nakon što je ministar bio upoznat s tvrdnjama da u poslovanju Wirecarda postoje malverzacije. 

Je li se dogodio propust i tko je za to kriv, osim Nijemaca, ispituje i Europska komisija, koja je ovih dana najavila istragu u Bafinu, njemačkom nadzornom tijelu. Njemačka središnja banka traži pooštravanje zakona o reviziji i računovodstvu.

Prva propala tvrtka uvrštena u DAX

Wirecard je osnovan 1999. godine u predgrađu Münchena, na vrhuncu balona internetskih kompanija, i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom.

S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks frankfurtske burze DAX, nadmašivši po tržišnoj kapitalizaciji divove poput Deutsche Banka i Commerzbanka.

Njegov uspon protumačen je kao prodor financijsko-tehnoloških kompanija u prostor koji je do tada bio rezerviran samo za tradicionalne zajmodavce.

Tržišna vrijednost na vrhuncu iznosila mu je 28 milijardi eura, a danas je postao prva tvrtka uvrštena u indeks DAX koja je propala.

Skandal je izbio nakon što ga je revizor Ernst & Young upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

U priču su se uključile dvije banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o Wirecardovim računima krivotvoreni i da njemačka tvrtka nije njihov klijent.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.