Normalizacija zračnoga prometa: Prvi zrakoplovi poletjeli prema Londonu

U HRVATSKIM zračnim lukama jutros se normalno prometuje. Na Pleso su već sletjela tri aviona, iz Splita, Dubrovnika i Beča, a krenuo je jedan prema Splitu. Što se tiče hrvatskog prometa, na stranicama Zračne luke stoji kako je otkazan let iz Zagreba za Pulu koji je trebao poletjeti u 14 sati.

Dana 20. travnja 2010. u 12.30 h, nakon provedene obvezne procedure, Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) d.o.o. objavljuje da je zračni prostor unutar Područja letnih informacija Zagreb otvoren za zračni promet na način da je u dijelu zračnog prostora do visine od 20.000 stopa uspostavljeno potencijalno kontaminirano područje u kojem se može letjeti na osobnu odgovornost zapovjednika zrakoplova. Piloti zrakoplova su u obvezi pratiti relevantne zrakoplovno-meteorološke informacije o statusu zračnog prostora. 

Avioni će danas iz Zagreba poletjeti prema Beču, Rimu, Budimpešti, Koelnu, Berlinu, Pragu, Istanbulu, Sarajevu, Barceloni. Zasad se ne leti prema Zurichu, Frankfurtu, Londonu, Kopenhagenu, Parizu i Amsterdamu zato što je njihov zračni prostor još uvijek potpuno ili djelomično zatvoren. Iako su svi hrvatski aerodromi otvoreni za promet, većina letova je i danas otkazana.

Popis linija Croatia Airlinesa koji će prometovati na dan 20. travnja nakon 18 sati:

- OU 375 Barcelona - Zagreb (očekivani polazak u 18.10)
- OU 443 Beč - Zagreb (očekivani polazak u 19.30)
- OU 656 Zagreb - Dubrovnik (očekivani polazak u 21.20)
- OU 664 Zagreb - Split (očekivani polazak u 21.15)

Otvaraju se i europski aerodromi

Kako je izvijestio BBC, iz Amsterdama su kasno sinoć poletjela tri aviona - prema New Yorku, Shangaju te Dubaiju. Danas bi se trebala otvoriti većina europskih aerodroma, pa makar djelomično.

Prvi zrakoplovi iz Muenchena i Frankfurta poletjeli su sinoć oko 18 sati, a većina njih je krenula prema SAD-u. Lufthansa u priopćenju navodi kako će zrakoplovi letjeti na nižim visinama kako bi piloti vidjeli kuda idu. Zračne luke su otvorene i u Španjolskoj, Portugalu, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji te na francuskom i talijanskom jugu i europskom krajnjem istoku. Za tranzit na velikim nadmorskim visinama otvorene su i Latvija, Litva, Poljska i Danska. Sjeverne zračne luke otvorile su i Finska i Švedska.

Europski dužnosnici su jučer nebo nad Europom podijelili u tri zone. U prvoj zoni će letenje biti zabranjeno za sve, u drugoj nazvanoj "zona opreza" će letenje biti djelomično dopušteno, dok će treća biti potpuno otvorena. Zone će odrediti Eurocontrol. U "zoni opreza" će se provoditi česte kontrole koje bi trebale spriječiti da više koncentracije prašine ne izazivaju kvarove na motorima.

Europska unija rekla je da bi, ukoliko se nastave vremenski uvjeti kakvi su trenutno na snazi, oko polovica zračnih luka na kontinentu danas mogla proraditi. Otvaranje luka zrakoplovne će kompanije pozdraviti s velikim oduševljenjem, jer u zadnja tri dana cijela industrija svakodnevno gubi 200 milijuna dolara.

British Airways poletio prema Londonu

Više od 20 letova britanske zrakoplovne tvrtke British Airways je odletjelo prema Londonu, u nadi da će bez poteškoća sletjeti na londonskim aerodromima koji su i dalje zatvoreni za zračni promet zbvog vulkanskoga oblaka. Avioni su poletjeli prema Londonu nakon što je objavljena vijest da će britanski zračni prostor biti ponovo otvoren večeras u 22 sata, nakon gotovo tjedan dana potpune blokade. Prema priopćenju iz British Ariwaysa koje prenosi CNN, avioni će sletjeti na londonske aerodrome Heathrow i Gatwick.

Iz British Airwaysa su najavili da ćer, ukoliko ne bude moguće sletjeti u Londonu, avioni biti preusmjereni na neki od drugih aerodroma u Velikoj Britaniji. Avioni su poletjeli prema Londonu sa zapadne američke obale, Afrike, Indije te još nekoliko azijskih lokacija.

Londonski Heathrow je u normalnim uvjetima, jedna od najprometnijih zračnih luka na svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.