Norveška razmišlja o izgradnji ograde na granici s Rusijom

Foto: EPA

Norveška vlada razmatra izgradnju ograde duž granice s Rusijom kako bi poboljšala sigurnosnu situaciju u zemlji. Ograda bi trebala pomoći u slučaju protoka izbjeglica iz Rusije u Norvešku, pišu norveški mediji.

Podsjećaju na situaciju iz 2015. godine kad je 5000 ruskih tražitelja azila stiglo pješice i biciklima preko Storskog, jednog od graničnih prijelaza između Norveške i Rusije.

Norveška slijedi primjer Finske

Norveška ministrica pravosuđa Emilie Enger Mehl rekla je da bi izgradnja ograde mogla biti jedan od načina da se poboljša sigurnosna situacija.

NRK javlja da je Mehl inspirirana primjerom Finske, koja nastavlja graditi ograde na granici s Rusijom. Naglasila je kako je to skup proces, pa je potrebno procijeniti relevantnost takvih ulaganja.

Konkretno, ministrica pravosuđa smatra da je moguće ulagati i u kupnju dronova za patroliranje teritorijem, kao i u povećanje broja graničara u Storskom.

Ograda duž cijele granice ili samo djelomično

NRK je dodao da nije jasno hoće li se ograda graditi duž cijele norveško-ruske granice ili samo na njenom posebnom dijelu. Kopnena granica između Norveške i Rusije duga je 200 km.

Norveška je prošle godine više puta izjavila da je spremna zatvoriti jedinu kontrolnu točku na granici s Rusijom ako bude potrebno.

Nedavno je objavljeno da Norveška uvodi pojačane granične sigurnosne mjere na istoku okruga Finnmark, gdje dijeli granicu s Rusijom, s obzirom na moguće prijetnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.