Insider: Imamo dokumente koji dokazuju da je Navalni otrovan u zatvoru

Foto: EPA

Ruski portal Insider objavio je da je dobio pristup službenim dokumentima povezanima sa smrću ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog.

Portal piše da raspolaže dvjema verzijama dokumenta koje je potpisao ruski istražitelj Aleksandar Varapajev. Odnose se na odluku Ruskog istražnog odbora da ne otvori kazneni postupak nakon smrti Navalnog. Portal piše da su ruske vlasti dosljedno uklanjale informacije o simptomima koji se ne uklapaju u službeni uzrok smrti koji je objavila ruska država. 

"Legao je na pod i žalio se na oštre bolove u trbuhu"

Ranija verzija opisuje Navalnijeve simptome na sljedeći način:

"Osuđenik A.A. Navalni je 16. veljače 2024. osjetio naglo pogoršanje zdravstvenog stanja dok je bio u dvorištu za vježbanje broj 2 TOČK-a (jedinstvena stambena jedinica tipa ćelije), o čemu je obavijestio dežurnog službenika ustanove, koji ga je izveo iz prostorija dvorišta za vježbanje u prostorije odjeljka br. 4 EPKT-a.

Tamo je osuđenik A.A. Navalni legao na pod i počeo se žaliti na oštre bolove u predjelu trbuha; počeo je refleksno izbacivati sadržaj želuca, imao je konvulzije i izgubio svijest, što je odmah prijavljeno medicinskom osoblju popravne ustanove."

U kasnijoj verziji istog dokumenta, koja je postala konačna, nije bilo podataka o bolovima u trbuhu, povraćanju ili napadajima. Insider piše da ima pristup i drugom dokumentu koji sadrži popis "zaplijenjenih predmeta" uzetih s mjesta smrti Navalnog. Popis uključuje "uzorke bljuvotine", za koje dokument navodi da su predani na ispitivanje. 

"Dokumenti potvrđuju riječi Julije Navalne"

No, informacije o pregledu ni nalazi bljuvotine nisu službeno objavljeni. "Dokumenti potvrđuju riječi Julije Navalne, koja je izjavila da se u posljednjim minutama prije smrti Aleksej žalio na akutne bolove u trbuhu", izvještava Insider.

Insider citira liječnika Aleksandra Polupana, koji je liječio Navalnog u Omsku nakon trovanja novičokom 2020. godine. On kaže da simptomi opisani u dokumentima ne odgovaraju službenoj verziji.

"Službeni uzrok smrti, poremećaj srčanog ritma, ni na koji način ne bi objasnio simptome opisane u dokumentima: oštre bolove u trbuhu, povraćanje ili napadaje. Ovi se simptomi teško mogu objasniti bilo čim drugim osim trovanjem. Kratak interval između bolova u trbuhu i konvulzija sugerira mogućnost izlaganja istoj klasi tvari kao što je novičok, ali u ovom slučaju možda je primijenjen interno, a ne lokalno", rekao je za Insider Polupan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.