Nova anketa: HDZ uvjerljivo vodi, Milanović najpopularniji

Foto: Dnevnik Nove TV

Dnevnik Nove TV večeras je objavio rezultate Crobarometra za rujan. U poretku stranaka ovaj mjesec promjene nema, ali su se unutarstranački izbori i raskol u stranci odrazili na rejting Domovinskog pokreta.

Crobarometar je redovito mjesečno istraživanje agencije Ipsos. Istraživanje je provedeno između 1. i 20. rujna na uzorku od 991 punoljetnog građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3.3%, a za rejtinge stranaka +/- 3.6%.

Rejtinzi stranaka:

  • HDZ - 30.3 posto
  • SDP - 20.4 posto
  • Možemo - 10.4 posto
  • Most - 6.7 posto
  • Domovinski pokret - 5.4 posto

Sve ostale stranke, pojedinačno gledano, imaju potporu manju od 2.7 posto, a neodlučnih je 14.5 posto.

Istraživanje odražava događaje s kraja kolovoza i početka rujna, što znači da nisu obuhvaćene najnovije afere i uhićenja vezani uz visoko pozicionirane članove HDZ-a u Slavoniji, a porezna reforma, koja je trenutno udarna tema, u razdoblju kad je istraživanje rađeno bila je tek najavljena.

Dojam o političarima

Promjena u dojmu o političarima gotovo i nema u odnosu na mjesec ranije. Zoran Milanović i dalje je političar o kojem najveći broj građana ima pozitivan dojam, odnosno njih 43 posto.

Slijede Tomislav Tomašević i Andrej Plenković, koji su izjednačeni s 35 posto pozitivnog dojma, Božo Petrov pozitivan je za 33 posto ispitanika, a Dalija Orešković za 31 posto.

U suprotnom smjeru Milorad Pupovac ostaje prvi na listi negativnog dojma, o njemu se tako izjasnilo 77 posto ispitanika, a zgusnuto je i izjednačeno u nastavku - Peđa Grbin, Gordan Jandroković i Andrej Plenković negativni su za njih 57 posto, a tu je onda i Ivan Penava, kojeg je negativnim ocijenilo 56 ispitanika.

Smjer Hrvatske

Optimizam je ovaj mjesec niži nego u prethodnom - sada 19 posto ispitanika smatra da stvari idu u dobrom smjeru, a gotovo 74 posto da idu u pogrešnom smjeru, što je 5 postotnih poena više nego u kolovozu.

Rad vlade i predsjednika

Podrška radu vladu je podjednaka, nema nekih promjena - podržava je 26 posto, a ne podržava 68 posto.

Podrška radu predsjednika Zorana Milanovića nešto je niža nego prethodnog mjeseca. Kod 33 posto za svoj rad ima plus, a kod 59 posto ispitanika - minus. Ni jedno ni drugo ne daje mu 8 posto građana.

Najveći problemi

Među problemima koje građani ističu dominiraju - visoke cijene, niske plaće, gospodarstvo, niske mirovine, ali uz sve to - itekako zamjeraju i smetaju im korupcija i kriminal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.