Počelo rušenje najvećeg bespravnog naselja na Krku

Screenshot: HRT

Pod teškom mehanizacijom polako nestaje najveće bespravno podignuto naselje na Krku. S područja Picik, u blizini trajektnog pristaništa Valbiska, uklanjaju se čvrsti i mobilni objekti, zidići i terase.

Na tom području tijekom godina niknulo je pravo malo naselje s oko 120 objekata. Većina je bespravno izgrađena. Do kraja tjedna trebalo bi biti uklonjeno njih četrdesetak. Neki su vlasnici objekte počeli uklanjati sami. 

Branko Puceković mora ukloniti drvarnicu kojom se koristio kao spremištem za alat, malu kuhinju te kamp-prikolicu. Zemljište je kupio prije 20 godina, a sve je, kaže za HRT, koristio isključivo za odmor.

"Krvarili smo za ovu državu, a ne možemo biti na miru svoje zadnje dane"

"Zemljište je bilo rasparcelizirano kad smo ga kupili, platili smo porez, upisali se u zemljišne knjige. Znali smo da gradnja nije dozvoljena, ali da možemo imati mobilne kućice, kontejnere. Ali sada je došlo do toga da moramo sve maknuti. S moje strane je dramatično. Da mi koji smo se borili, krvarili za ovu državu, ne možemo biti na miru da provedemo zadnje dane", rekao je za HRT.

Tvrdi da nitko na Piciku svoje objekte nije iznajmljivao. Slična je priča i nekoliko stotina metara dalje kod Biserke Selak.

"Tu smo kupili 2002. godine. Nije legalizirano, ali bilo je u postupku legalizacije. No ništa od toga. Znali smo da tu ne bi ništa radili. Mi sami rušimo, ne bum plaćala nekom da ruši i to je to. Žalosno", rekla je.

Objekti nisu priključeni na komunalnu infrastrukturu

Grad Krk godinama se protivio toj bespravnoj gradnji i obraćao se inspekcijskim tijelima. Ovi objekti zato nikad nisu priključeni na komunalnu infrastrukturu, nemaju struje i vode.

"To je ustvari glavna poruka svi bespravnim graditeljima - da ćemo sve učiniti u smislu zaštite prostora i da nećemo dozvoliti bespravnu uzurpaciju i devastaciju prostora. To je najvrjedniji resurs koji imamo", kaže gradonačelnik Krka Darijo Vasilić.

Što će biti na tom prostoru kad se bespravno podignuti objekti uklone, ne zna se. Parcele su i dalje privatno vlasništvo. U gradu smatraju da bi, baš kao nekad, trebale imati poljoprivrednu ili šumsku namjenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.