Nova optužba protiv ginekologa osuđenog za silovanje, Beroš šalje inspekciju

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon što je portal Novosti objavio ispovijest nove pacijentice ginekologa nepravomoćno osuđenog za silovanje, KBC Osijek pokreće disciplinski postupak, a nove je korake najavilo i Ministarstvo zdravstva.

Riječ je o ginekologu Zlatku Topolovcu, koji i dalje radi u KBC-u Osijek iako je u veljači ove godine nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora za silovanje pacijentice.

"Ministarstvo zdravstva naglašava kako je slučaj liječnika, ginekologa, u KBC-u Osijek, neprihvatljiv primarno zbog štete za samu pacijenticu, a ujedno dovodi u pitanje i povjerenje u liječničku struku. Nismo zadovoljni s rezultatima dosadašnjeg postupanja KBC-a Osijek u ovom predmetnom slučaju te smo uputili hitno zdravstvenu inspekciju na obavljanje zdravstveno-inspekcijskog nadzora. 

Beroš: Očekujem promptno postupanje u cilju zaštite prava pacijentica

Istovremeno, preispitat ćemo zbog čega HLK, u čijoj nadležnosti je mogućnost uskrate odobrenja za rad, je isto propustila učiniti, posebno zbog konteksta težine i ozbiljnosti djela za koje se navedeni liječnik tereti.

Ministarstvo zdravstva poštuje u potpunosti neovisnost pravosudnih tijela, ali kako bismo prevenirali ovakve događaje, Ministarstvo zdravstva kreće u izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako je to najavio ministar zdravstva Vili Beroš", stoji u dopisu koji su iz Ministarstva poslali Novostima.

Napominju da je ministar i liječnik i da je više puta naglasio i osudio predmetni neželjeni događaj "te očekuje od KBC-a Osijek, ali i svih ostalih institucija, promptno postupanje u cilju zaštite prava pacijentica".

Iako nepravomoćno osuđen, nastavio je raditi u bolnici

Ginekolog je nastavio raditi u bolnici iako je u veljači ove godine nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice. Iz ravnateljstva klinike poručili su da ne može biti sankcioniran prije pravomoćnosti presude. Osim toga, HLK je obustavila disciplinski postupak protiv liječnika do okončanja sudskog postupka.

Ministarstvo šalje inspekciju nakon što je druga pacijentica za portal Novosti ispričala da ju je Topolovec prije tri dana pregledao na neprimjeren način i da se tada uvjerila da ne radi pod nadzorom, kako su dotad tvrdili iz ravnateljstva bolnice. Iz KBC-a Osijek najavili su pokretanje disciplinskog postupka.

"Sledila sam se, u ordinaciji je vladao potpuni muk"

Pacijentica čiji su podaci poznati redakciji Novosti naručena je na kontrolu zbog nedovršenog pobačaja uzrokovanog zastojem srca fetusa. Na kontrolu u bolnicu došla je u vrijeme dežurstva.

"Nije, poput svih drugih liječnika kod kojih sam bila na pregledu gurnuo sondu u vaginu, nego je prvo trljao sondom po klitorisu i vaginalnim usnama. Sledila sam se, a u ordinaciji je vladao potpuni muk. Sestra je bila u drugom dijelu prostorije, a ja sam sebi postavljala sto pitanja: Je li mi ikad to neki doktor napravio? Zašto on to čini? Pretjerujem li? Nakon toga me napao jer da što sam mislila da ću se sama očistiti doma od dvije tablete, pa sam gledala kako da što prije pobjegnem", opisala je. 

Dodala je da je, nakon što je izašla iz kruga bolnice, guglala kako se zove ginekolog optužen za silovanje. "Pa sam usporedila njegovo ime s imenom na mojem nalazu i shvatila da je riječ o istoj osobi. Tu sam se raspala", rekla je za Novosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.