Novi gospićki biskup je monsinjor Medo: "Nedostojan sam ovoga, zatečen i zbunjen"

Foto: PIXSELL/Luka Batelic

Monsinjor Marko Medo, dosadašnji generalni vikar Vojnog ordinarijata, imenovan je gospićko-senjskim biskupom, objavila je danas apostolska nuncijatura u Hrvatskoj, dodavši da ga je imenovao papa Franjo. 

Vijest o imenovanju objavio je u sjedištu Gospićko-senjske biskupije u Gospiću. Istovremeno je objavljena i u Vatikanu i sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu.

Kaže da je ostao zatečen, zbunjen i da ga je ova vijest iznenadila

Monsinjor Medo je u svom govoru povodom imenovanja rekao da ga je vijest jako zatekla i iznenadila. Istaknuo je da ga i zbunjuje.

"Ona još uvijek duboko odjekuje u meni i zbunjuje me. U svojoj nutrini prebirem mnoge proživljene trenutke i Bogu postavljam mnoga pitanja tražeći odgovore, a srce mi je ispunjeno strepnjom zbog službe koja mi je povjerena", naglasio je.

"Svjestan sam svoje nedostojnosti i nepripravnosti za biskupsku službu jer bi biskupski kandidat trebao imati kudikamo veće sposobnosti od mene i dobro poznavati zahtjeve biskupske službe općenito, a napose strukture i život biskupije u koju dolazim, njen kler, potrebe i tomu slično", naveo je.

"Dolazim biti pastir i čuvati vas od vukova"

U svom govoru Medo kaže i da dolazi u Gospićko-senjsku biskupiju širom otvorenog srca, spreman zauzimati se za dobrobit i spasenje duše svakog od nas. Nadalje navodi da dolazi biti pastir koji će čuvati vjernike od vukova.

"Područje naše biskupije stapa u jedno sve prirodne ljepote - more i rijeke, ravnicu i visoke planine. I kao što u nizinama i moru živi svijet gotovo neprimjetno, brda često pokazuju njegovu surovost - skrivaju hladnoću kamena i bijes vukova. I upravo tu dolazim vam kao pastir - kao pastir koji se želi brinuti za svoje stado, tražiti izgubljene ovce, hraniti ih i napajati, bdjeti nad njima i čuvati ih od vukova. Dolazim vam biti pastir čija će vrata biti širom otvorena za svakoga od vas i pružati vam potporu, pomoć, oslonac i sigurnost", poručio je monsinjor Medo.

Tko je monsinjor Medo?

Kako se navodi u životopisu koji je objavila IKA, monsinjor Medo rođen je 10. ožujka 1972. godine u Strupniću, u općini Livno, u Banjolučkoj biskupiji. Osnovnu školu pohađao je u Strupniću, a 1987. ušao je u sjemenište franjevaca trećoredaca glagoljaša u Zagrebu. Od 1987. do 1991. pohađao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a vrijeme novicijata, od 1991. do 1992., proveo je u franjevačkom samostanu u Zadru. Od 1992. do 1997. studirao je filozofiju i teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Godine 2007. stekao je magisterij iz pastoralne teologije na Institutu Redemptor hominis pri Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj prvostolnici 27. lipnja 1998. godine. Nakon zaređenja monsinjor Medo je do 2002. bio župni vikar u Belišću i Kloštru Podravskom, a nakon toga je do 2011. obnašao dužnost tajnika Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša u Zagrebu te je ujedno bio odgojitelj sjemeništaraca i promotora za duhovna znanja.

Bio u NATO-ovoj misiji u Afganistanu

Tijekom 2011. imenovan je vojnim kapelanom pri vojnoj kapelaniji Ministarstva obrane u Zagrebu. U 2013. otišao je u svoju prvu misiju u Afganistanu gdje je u dva navrata, u razdoblju od šest mjeseci, obnašao dužnost vojnog kapelana pri Hrvatskom kontingentu u NATO-ovoj misiji.

U periodu od 2014. do 2015., uz službu vojnog kapelana, bio je i župnik Župe blaženog Alojzija Stepinca i gvardijan Samostana Krista Kralja u Ogulinu, a u razdoblju od 2016. do 2018. obnašao je službu biskupskog vikara za pastoral MORH-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Član više vijeća

Monsinjor Medo inkardiniran je u Vojni ordinarijat 2. studenog 2015., a tri godine kasnije, 27. ožujka 2018. imenovan je generalnim vikarom Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj. Tu je službu obnašao sve do imenovanja biskupom.

Od 2021. pa sve do 2023. uz službu generalnog vikara Vojnog ordinarijata obnašao je službu vojnog kapelana na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu. U Vojnom ordinarijatu član je raznih vijeća i službi, a u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji bio je član Vijeća za pastoral obitelji. Osim hrvatskog govori talijanski i služi se engleskim i njemačkim jezikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.