NY Times: Snimke ubojstva ruskih vojnika autentične, izgleda da su upucani iz blizine

Foto: Twitter

NIZ videa objavljenih prošloga tjedna na društvenim mrežama, koji prikazuju predaju ruskih vojnika i njihova mrtva tijela nedugo nakon toga, pokrenuo je raspravu jesu li ukrajinske snage počinile ratne zločine ili su djelovale u samoobrani.

Videozapisi prikazuju jezive scene u kojima se čini da je najmanje 11 Rusa, od kojih se većina vidi kako leže na tlu, ubijeno iz neposredne blizine nakon što je jedan od njihovih kolega boraca iznenada otvorio vatru na ukrajinske vojnike, piše The New York Times.

Istraga UN-a

O snimkama su se do sada oglasili i Moskva i Kijev koji se međusobno optužuju za ratni zločin. Rusi optužuju ukrajinske snage da su "nemilosrdno pucale na nenaoružane ruske ratne zarobljenike", a ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinec kaže da su ruski vojnici otvorili vatru tijekom predaje. The New York Times uspio je potvrditi autentičnost snimki koje su najprije kružile ukrajinskim medijima i društvenim mrežama.

"Svjesni smo videa i istražujemo ih", rekla je u petak za Reuters Marta Hurtado, glasnogovornica Ureda za ljudska prava UN-a. "Tvrdnje o pogubljenjima po kratkom postupku trebaju se promptno, potpuno i učinkovito istražiti, a svi počinitelji trebaju odgovarati."

Ubojstva su se dogodila nakon što je ukrajinska vojska ponovno zauzela selo Makijevka u regiji Luhansk sredinom studenog. Uspoređujući videozapise sa satelitskim snimkama, The Times je potvrdio da su snimljene na farmi u selu. Incident su snimila dva izvora, neimenovani ukrajinski vojnik koji je mobitelom snimao videodnevnike borbe za Makijevku i dron kojim su najvjerojatnije upravljale ukrajinske snage koje su nadzirale ofenzivu.

"Izgleda da su upucani u glavu"

Na snimkama se vide ruski vojnici kako izlaze iz jedne zgrade i poredaju se ukrajinskoj vojsci, a posljednji od njih je počeo pucati na jednog od ukrajinskih vojnika. Video završava i nije jasno što se dalje događalo, dok druga snimka lokacije iz zraka pokazuje mrtve ruske vojnike. Na njoj ruski vojnici leže nepomično, naizgled mrtvi, većina njih u položaju u kojem su bili kad su se predali.

"Čini se da je većina njih upucana u glavu", rekao je u intervjuu dr. Rohini Haar, medicinski savjetnik za ljudska prava. "Postoje lokve krvi. To ukazuje da su tamo samo ostavljeni mrtvi. Čini se da nije bilo pokušaja da ih se pokupi ili da im se pomogne."

Haar je primijetio da su ruski vojnici u trenutku predaje ležali, očito nenaoružani, s raširenim rukama ili iza glave. "Oni se smatraju osobama izvan borbe ili neborcima - zapravo ratnim zarobljenicima", rekao je Haar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.