Na 100. obljetnici Beogradske nadbiskupije bio cijeli državni vrh Srbije

Foto: Instagram

Beogradska nadbiskupija obilježila je danas 100. obljetnicu postojanja, a središnjoj svečanosti koju je u katedrali Uznesenja Blažene djevice Marije u Beogradu predvodio državni tajnik Svete stolice kardinal Pietro Parolin nazočio je državni vrh Srbije, poglavari vjerskih zajednice i diplomatski zbor.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet rekao je da kršćani na ovim prostorima žive od rimskog doba, a Beogradska nadbiskupija je osnovana 1914. konkordatom potpisanim između Kraljevine Srbije i Svete Stolice, da bi deset godina kasnije bio imenovan prvi nadbiskup.

Državni tajnik Vatikana: Ne možemo govoriti o sadašnjosti i budućnosti, ako zaboravimo prošlost

Državni tajnik Vatikana kardinal Pietro Parolin prenio je pozdrave pape Franje i rekao da je liturgiska svečanost prilika "za zahvalu Gospodu na svim blagoslovima u prethodnih 100 godina".

"Ne možemo govoriti o sadašnjosti i budućnosti, ako zaboravimo prošlost", rekao je Parolin, istaknuvši da je Nadbiskupija pokazala milosrđe u ratu i u krizama.

Na svečanosti Vučić, sprski premijer, ministri, Porfirije...

Svečanosti su nazočili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Miloš Vučević i ministri u vladi, poglavar Srpske pravoslavne crkve patijarh Porfirije, čelnici vjerskih zajednica u Srbiji, te predstavnici diplomatskog zbora. Vučić je u poruci na Instagramu istaknuo važnost i ulogu Beogradske nadbiskupije.

"Ovaj značajni jubilej simbolizira vijek postojanja i duhovne brige nadbiskupije za vjernike, kao i njezin doprinos međukonfesionalnom i kulturnom bogatstvu naše zemlje. Nadbiskupija je tijekom svog postojanja igrala ključnu ulogu u očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta katolika u našoj zemlji", napisao je Vučić. 

Beogradska nadbiskupija je ranije, prigodom obljetnice, u priopćenju navela da je nastala na težnji katolika u Beogradu da dobiju svoju pomjesnu Crkvu u vremenima "nimalo lakim ni za svijet, ni za Europu, ni za tadašnju državu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Površina današnje nadbiskupije približno je oko 50.000 četvornih kilometara i obuhvaća cijelu Srbiju, bez Vojvodine, a ima oko 40.000 vjernika.

Papa Ivan Pavao II. formirao je 1986. godine Beogradsku metropoliju, kojoj pripadaju i Subotička i Zrenjaninska biskupija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.