Trideset godina zatvora skamenilo je obitelj Bekavac. "Još ne znamo kako je Marko"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/marinetraffic.com

PRESUDA kojom je na 30 godina nepravomoćno osuđen splitski kapetan Marko Bekavac šokirala je obitelj i prijatelje. Obitelj kapetana Bekavca traži pomoć države jer se pravna bitka nastavlja na drugostupanjskom sudu. Potrebna im je pravna, diplomatska i konzularna pomoć jer, kako kažu, ne postoje dokazi koji bi opravdali 30 godina zatvora. 

Kapetan Bekavac se u turskom istražnom zatvoru nalazi gotovo godinu dana nakon što je policija na turskom brodu koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, pronašla 137 kilograma kokaina. Tada je uhićeno deset pomoraca od kojih su prema zapovjednoj odgovornosti proglašeni krivim kapetan i prvi časnik palube. 

Jozo Bekavac: Nije imao adekvatnu pravnu pomoć

Suđenje je počelo u lipnju kada je kompanija angažirala odvjetnike koji su zastupali okrivljene, a kapetanov brat Jozo Bekavac odmah je upozoravao kako ga ne može braniti odvjetnik od kompanije jer se nalaze u sukobu interesa. 

"Nismo se ovom nadali. Veliki je šok za cijelu obitelj. Mada, bio sam malo skeptičan. Oni su dobili odvjetnike koje je poslala kompanija po službenoj dužnosti. Oni su tu da štite interese kompanije, a ne mog brata. Nije imao adekvatnu pravnu pomoć i bio je u sukobu interesa s kompanijom. 

Prvi put je bio ukrcan na taj brod. Odmah je primijetio da stvari nisu dobre. Pronašao je i obijenu kasu s novcem. Zbog svih problema odmah je od kompanije tražio dodatne kamere na brodu, oni su ga odbili. Pa on je trebao tužiti kompaniju, a ne da njega zastupa odvjetnik osiguravajuće kuće koju plaća kompanija", priča nam Jozo Bekavac koji je zabrinut za bratov život. 

Tvrdi kako kapetan nema mrlje u svojoj karijeri te da je sve napravio prema propisima. Bez dokaza je, dodaje, zatvoren sa 62 godine u četiri zida s kriminalcima. Ako se država ne uključi, smatra kako njegov brat neće izaći živ iz zatvora. 

"Vlada nam je do sada pomagala i zahvalni smo na tome, ali nama su kao obitelji pomogli kad smo dolazili na sud, pružili su nam podršku, osigurali prijevoz do zatvora. No sada treba pomoći mom bratu. Koliko sam upoznat, kompanija je zatvorila slučaj i moj brat trenutno nema odvjetnika.

Obitelj nije dovoljno financijski stabilna da podnese sve troškove jer tko zna koliko će ovaj proces trajati. Ne možemo to iznijeti sami ni organizacijski ni financijski. Njemu treba dobar odvjetnik, diplomatska i konzularna pomoć. Sad se naša vlada treba pokazati. Ministar kaže da je imao svu pravnu pomoć, to nije istina", smatra Jozo Bekavac. 

"Teško nam je, ne znam kakvog je psihičkog stanja"

Vrijeme koje je do suđenja proveo iza rešetaka u turskom zatvoru za kapetana Bekavca je bilo izazovno. Imao je uspona i padova, ali nadao se oslobađajućoj presudi dok ga u ponedjeljak nije skamenila odluka suda. Njegov brat zabrinut je za njegovo zdravlje. 

Jozo Bekavac, brat osuđenog kapetana

"Policajci su ga odveli momentalno nakon što je sudac na brzinu pročitao presudu. Nismo se mogli ni pozdraviti. Bio je van sebe kao i svi mi. Trenutno ni sada ne znam kako je, ne znam zna li on uopće da ovo nije kraj i da ćemo se i dalje boriti. 

Teško nam je, ne znam kakvog je psihičkog stanja. Tražio sam od veleposlanika da mu se pošalje psihološka pomoć i da mu poruče da idemo u pravnu bitku te da ga nećemo ostaviti do kraja života u zatvoru. Ovo sve jako teško podnose njegova žena i djeca. On je čovjek bez mrlje u svojoj karijeri i sad mu se ovo dogodilo."

24 godine zbog količine kokaina i namjere, 6 zbog vrste droge

Odvjetnik im je objasnio kako je zbog količine kokaina i namjere dobio 24 godine, a zbog vrste droge šest godina. Prema turskom zakonu maksimalna kazna je, rekli su im, od 20 do 30 godina ili oslobađajuća presuda. Treće mogućnosti nema. 

Pronađena droga na brodu kojim je zapovijedao kapetan Marko Bekavac, kojeg je turski sud nepravomoćno osudio na 30 godina zatvora

"On je osuđen zbog namjere, ali vidi se da nikakve namjere nije bilo po kojoj je osuđen zbog zapovjedne odgovornosti. Ništa nisu obrazložili niti dokazali. Presuda je toliko brzo izrečena da smo jedva shvatili što se dogodilo. 

Nisu iznijeli nikakve dokaze koje bi upućivali na povezanost s kapetanom i prvim časnikom. Nisu ni cijelu presudu pročitali, još je čekamo i onda ćemo uložiti žalbu. Ovo nikakvog smisla nije imalo. Ni Marko ni prvi časnik palube nisu imali kriminalnu prošlost. Nadam se da će se uskoro ispraviti ova nepravda i da će se moj brat vratiti obitelji."

Kako bi izborili pravdu i kapetana Bekavca vratili doma, prvo moraju pričekati dokumentaciju suda kako bi mogli sastaviti žalbu. Prema veleposlaniku Hrvoju Cvitanoviću, postupak bi trebao trajati najmanje šest mjeseci. Do tada, obitelj će u što skorijem roku posjetiti kapetana Bekavca u zatvoru kako bi ostao optimističan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.