Objavljena nova ponuda vlade. Sindikalac: Dobili smo više, ali nas ne zadovoljava

Foto: Index

ODRŽANA su oba sastanka sindikata i vlade. S vladom su se prvo sastali predstavnici sindikata državnih službi, a potom i predstavnici sindikata javnih službi.

 

"Vlada je značajno korigirala svoju ponudu. S obzirom na to da je prošla vladina ponuda koju su sindikati izjašnjavanjem odbili bila 4 posto ove godine, a onda još dodatno povećanje u travnju 2023., mi smo tu ponudu korigirali na način da smo ovo dodatno povećanje od 2 posto pomaknuli unazad s 1. siječnja 2023. Četiri posto je povećana osnovica plaće u državnim i javnim službama s 1. svibnja, nudimo dodatno povećanje od 4 posto s prvim listopadom i dodatno još 2 posto od Nove godine. Ukupno 10.32 posto povećanje osnovice u manje od devet mjeseci, to je iskorak koji nijedna dosadašnja vlada nije napravila i odgovor je vlade na stanje u gospodarstvu i na inflatorne pritiske", rekao je Piletić. 

"Uz ovu izmjenu, u odnosu na prije dva tjedna ponudili smo i povećanje božićnice za 2022. sa sadašnjih 1500 na 1750 kuna, jednako tako povećanje i regresa i božićnice za 2023. za dodatnih 250 kuna", kazao je. 

"Pozivamo sve liječnike, učitelje da ovu ponudu koja je znatno izdašnija prihvate", rekao je ministar Piletić. 

"Vlada je napravila neki pomak i iskorak, ali je to premali iskorak u odnosu na očekivanja naših članova. Mi ćemo ponovno konzultirati naše članove. Vjerojatno ćemo se vidjeti za tjedan dana s novom korekcijom vladine ponude", rekao je sindikalac. 

Kazao je da ova ponuda još sindikatima javnih službi nije prihvatljiva. 

"Dobili smo više, ali je to daleko od onoga što bi nas moglo zadovoljiti u ovom trenutku", rekao je sindikalac. 

Sindikati državnih službi zadovoljniji vladinom novom ponudom

Ranije je održan sastanak sindikata državnih službi s vladom nakon kojeg su sindikalci iz sindikata državnih službi dali izjavu novinarima. 

"Na našu kontraponudu smo dobili kontraponudu koja je u nekom obliku teža od naše ponude, ali nismo danas mogli dati mišljenje na nju, u utorak ćemo dojaviti naše stavove o tome", rekao je šef Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a RH Zdravko Lončar.

 

Nije htio reći detalje vladine ponude. 

"Dogovor je da nećemo izlaziti s time, najprije ćemo konzultirati članstvo", rekao je Lončar. 

Na pitanje novinara koja je bila ponuda sindikata, rekao je: "4 + 2 + inflatorni dodatak 1250 kn."

Novinari su pitali znači li to da su dobili i više od toga. 

"Financijski je, kad se gleda, teža", rekao je o vladinoj ponudi predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a RH Zdravko Lončar.

"Danas je održan četvrti krug pregovora. Dana je korekcija ponude. Iznijet ćemo je pred svoja tijela i članove. Čini nam se nešto povoljnija, ali zasad nećemo govoriti o tome dok ne završe javne službe, da ne bi došlo do kolizije između sindikata", rekao je šef Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić. 

"Mi taktiziramo. Što oni budu dogovorili bolje, to će vrijediti i za nas", rekao je Jagić o sastanku s javnim službama koji je u tijeku. 

"Nećemo žuriti i sve što eventualno ispregovaraju i postignu sindikati javnih službi oko povećanja osnovice plaća odnosit će se i na državne službe. Postoje rokovi koji se moraju poštivati, a vjerujem da će se nešto više znati nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih službi", dodao je Jagić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.